Facebook е обвинен в системни нарушения на антимонополните закони на САЩ

Федералната търговска комисия на САЩ и властите на почти всички щати обвиниха компанията Фейсбук, която притежава едноименната социална мрежа, в системно нарушаване на антимонополното законодателство на страната, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Срещу Фейсбук са подадени два иска. Единият – от Федералната търговска комисия, а другият – от 46 щати и окръзи. В иска на комисията се посочва, че компанията на Марк Зукърбърг незаконно запазва монопол в сферата на социалните мрежи посредством извършени в продължение на много години действия, насочени срещу конкуренцията.

Комисията отбелязва, че обвиненията са повдигнати след "продължително разследване в сътрудничество с коалиция от главните прокурори на 46 щати, окръг Колумбия и Гуам". Представители на федералния регулатор смятат, че компанията се е стремила "да неутрализира заплахата срещу своя монопол" и с тази цел е придобила социалните мрежи Инстаграм и приложението УотсАп.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че Фейсбук е използвала огромните ресурси от данни и пари, с които е разполагала, за да смаже или попречи на по-малките съперници в конкурентната борба. Правейки това, компанията е ограничила избора на потребителите, задушила е иновациите, накърнила е защитата на личния живот на милиони американци, добави Летиша Джеймс, цитирана от Франс прес.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Леко намаляване на случаите. България е на втора позиция по смъртност в ЕС

България заема девета позиция по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство през последния 14-дневен период. По смъртност е на второ място. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на здравните власти за състоянието на разпространението на коронавируса в страната. Заболеваемостта в България е 554 души на 100 хил. население. […]