Boeing е скрил съмнителни части от регулаторите

sliven24

Разследване на подкомисията на Сената разкри, че Boeing е скрил от регулаторните органи дефектни или несъответстващи на спецификациите части, които вероятно са били монтирани в самолетите 737 Max. Сам Мохоук, служител на Boeing, отговарящ за качеството, твърди, че компанията е преместила тези части извън полезрението на регулаторите и е фалшифицирала записите, за да не бъдат открити от Федералната авиационна администрация (FAA). Много от тези части са били изгубени в процеса на работа, което поражда опасения относно монтирането им в самолетите, предаде Си Ен Ен.

Boeing потвърди, че е получил доклада и разглежда твърденията. Главният изпълнителен директор Дейв Калхун, който е изправен пред първото си изслушване в Конгреса, признава културни проблеми в Boeing, но отрича да е отмъщавал на служителите, които са повдигали въпроси за безопасността.

Сенатор Ричард Блументал разкритикува структурата на Boeing, обвинявайки го, че дава предимство на печалбите пред безопасността и отмъщава на лицата, подаващи сигнали за нередности. Изслушването в подкомисията е озаглавено „Нарушената култура на безопасност на Boeing“, като се изтъкват дългогодишните проблеми в компанията. Блументал цитира многобройни разкази на информатори, включително този на Мохоук, в които се описва как Boeing е укривал несъответстващи на изискванията части и е оказвал натиск върху служителите да мълчат.

Въпреки изявленията на Boeing за ангажираност с безопасността и недопускане на репресии, културата и практиките на компанията са поставени под въпрос. Инцидентът през януари, при който се откъсна вратата на самолет 737 Max на Alaska Air, засили проверката, като в момента текат федерални разследвания и изслушвания в Конгреса. FAA задължи Boeing да подобри безопасността, което се отрази на производството и дейността на авиокомпаниите.

Подготвените показания на Калхун включват извинения за минали провали в областта на безопасността и признаване на културните проблеми на компанията. Той е изправен и пред потенциална наказателна отговорност, произтичаща от предишни проблеми с безопасността и инцидента от януари.

Малко вероятно е изслушването да доведе до значителни незабавни промени в Boeing, въпреки че подчертава необходимостта от културни и процедурни промени, за да се гарантира безопасността и отчетността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как България остави педофил да прави занималня за деца

Свободна Европа Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език. Източник Радио Свободна Европа / […]