BMW увеличава инвестициите в електромобили

sliven24

BMW увеличава разходите си за разработка на електрически автомобили, след като доставките на този тип коли се увеличиха повече от два пъти през първата половина на годината.

Завишеният интерес на купувачите към електромобилите означава, че BMW „инвестира повече от първоначално планираното в глобалното разрастване на електронната мобилност“, заяви главният финансов директор Валтер Мертл в четвъртък, като добави, че инвестициите в батерии за настоящото и следващото поколение електромобили са „огромни“.

През второто тримесечие разходите за развойна дейност са скочили с почти една пета до 1,84 млрд. евро.

Продажбите на автомобили, задвижвани с батерии, съставляват около 13% от доставките на групата през първото полугодие, водени от търсенето на модели, като i4 и SUV моделът iX3. През следващата година делът на доставките на електрически превозни средства ще нарасне до поне една пета, заявиха от BMW.

BMW също повиши прогнозата си за продажбите на автомобили за 2023 г., като сега очаква солидни ръстове, а новият седан Series 5 и неговият електрически брат i5 ще помогнат за увеличаване на обемите през втората половина на годината.

Главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе, който отдавна е привърженик на инвестирането в технологии за намаляване на въглеродните емисии, заяви в четвъртък, че все още е твърде рано да се определи крайна дата за спиране на производството на двигатели с вътрешно горене, тъй като продажбите все още са силни на основни растящи пазари като Китай и САЩ.

„Няма признаци, че светът се отказва от автомобилите с двигатели с вътрешно горене“, каза Ципсе, като посочи, че сред големите пазари само Европа е определила крайна дата за продажбата на автомобили, които отделят въглеродни емисии. Липсата на инфраструктура за зареждане е основната пречка за по-бързото навлизане на електромобилите, добави той.

Източник fakti.bg.

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нова "сталинстка" присъда за Навални. Още 19 години затвор

Излежаващият присъда руски опозиционен политик Алексей Навални беше осъден на още 19 години затвор в колония със специален режим.  Той бе признат за виновен по серия от нови обвинения за екстремизъм. Това третата и най-дълга досега ефективна присъда срещу Навални. Във видеозапис от съдебното заседание в наказателна колония източно от Москва […]