Шофьорите на суперколи ще се нуждаят от специална книжка в Австралия

sliven24

Съобщение от щата Южна Австралия потвърждават, че правителството на щата е обявило приемането на нова система за издаване на шофьорски книжки, според която желаещите да управляват мощни суперколи трябва да преминат специално обучение. Това се случва след трагичната смърт на 15-годишно момиче, което загина, след като беше блъснато от Lamborghini Huracan,

Новата шофьорска книжка с категория „U“ за „превозни средства със свръхвисока мощност“ ще се изисква за тези, които шофират превозни средства с брутна маса по-малка от 4500 кг и със съотношение мощност/маса над 370 конски сили на тон, като правилото изключва автобуси и мотоциклети. За първи път слухове за това се появиха преди година, а сега законодателството се придвижва напред, като новите правила ще бъдат наложени от 1 декември 2024 г.

На този етап не се споменават тунинговани автомобили, а сцената с такива е пълна и те се движат ежедневно по улиците. Според Drive 200 модела на различни брандове попадат в правителствената категория UHPV. Споменатият по-горе Huracan има съотношение мощност/тегло 391 к.с. на тон, докато настоящото поколение BMW M3 е с мощност 298 к.с. на тон, което означава, че собствениците на спортния седан няма да трябва да кандидатстват за новата книжка.

Придобиването на този лиценз става чрез преминаване на онлайн курс, който все още се разработва. Той ще има за цел да запознае водачите с рисковете, свързани с мощните автомобили и техните общи характеристики, но това не е всичко. Водачите, които изключат функциите на ABS, тракшън контрол или контрол на стабилността на обществени пътища, ще бъдат глобени с до 5000 австралийски долара (приблизително 3000 евро). Това означава, че собствениците на суперавтомобили могат да бъдат подложени на големи глоби за това, че правят бърнаут, дрифт или други подобни прояви.

Източник fakti.bg.

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Съдът остави в ареста обвиняемия за побой и отвличане на жена във Видин

Видинският съд остави в ареста 19-годишния Р.Р., който е обвинен за отвличане, побой и нарушаване на ограничителна заповед по Закона за защита от домашното насилие. Разследващите са установили, че заподозряният е отвлякъл 22-годишната С.С. за близо три дни. През това време е нанесъл на жената побой с юмруци и ритници […]