Hyundai и KIA ще използват дъждовна вода за почистване на LiDAR сензорите

sliven24

Hyundai и KIA подадоха съвместен патент за система за почистване на външни сензори на автомобила, като най-вече става дума за LiDAR системата за автономно шофиране. Едно от основните нововъведения е използването на дъждовна вода. Изобретението е регистрирано в Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Сензорите LiDAR са известни предимно с повишената си точност в сравнение с по-простите системи. Въпреки това, когато вода или малко количество мръсотия попадне върху сензора, те напълно спират да работят, препредавайки неправилни данни.

Устройството за почистване на сензора включва система за събиране на дъждовна вода, която се стича по предното стъкло, помпа за подаване на събраната дъждовна вода и охлаждащо устройство за въздушния компресор.

Тъй като дъждовната вода охлажда въздушния компресор, дизайнът елиминира необходимостта от отделен охладителен резервоар. Използвайки тази дъждовна вода, почистващо устройство в близост до сензора доставя течност или въздух за почистване на сензора. Устройството за събиране на дъждовна вода е монтирано под капака.

За разлика от камерите, сензорите LiDAR могат да откриват опасности на разстояние над 1000 метра, давайки на автомобила или водача много повече време за маневриране. Както при всяка собствена технология, нейният успех ще бъде известен едва след като бъде пусната в производство.

Източник fakti.bg.

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полша обвини Беларус в навлизане във въздушното ѝ пространство. НАТО е информирана

Полша съобщи, че беларуски хеликоптери са проникнали във въздушното пространство на страната във вторник. Полското министерство на отбраната каза още, че ръководството на НАТО вече е информирано за инцидента. Беларус отрече обвиненията. Те идват, след като наскоро Полша премести допълнителни войски към границата си с Беларус. Варшава каза, че това […]