Защо най-голямото горско предприятие в България купува прескъпи автомобили?

sliven24

Защо вместо да прекрати поръчка, най-голямото горско предприятие в България – Южноцентралното в Смолян, купува прескъпи автомобили? В случая етикетът „прескъпи“ съвсем не е манипулативен.

Разликата между цената, която Южноцентралното държавно предприятие ще плати за 80 високопроходими автомобила, е с 648 000 лв. по-висока от продажната цена на тези автомобили.

Това става ясно от въпрос, зададен на земеделския министър Кирил Вътев от група депутати на ГЕРБ-СДС, между които д-р Красимир Събев, Десислава Танева, Десислава Трифонова, Радомир Чолаков и др.,предаде Actualno.com.

На 10.02.2023 г. директорът на „Южноцентрално държавно предприятие“, град Смолян – едно от шестте държавни горски предприятия в страната, обявява обществена поръчка за закупуване на 80 броя фабрично нови автомобили 4×4, необходими за дейността на предприятието. Видът гориво е определен – дизел.

Крайният срок за подаване на оферти за участие в процедурата е 10.03.2023 г. Подадени са три оферти. Всички са предложили да доставят Дачия Дъстър.

Цената е над всичко

Съгласно методиката за оценка при избора на доставчик тежестта па цената е с превес – 90 точки от максимално възможни 100 точки, гаранционният срок е с тежест 5,5 точки, а гаранционният пробег – 4,5 пункта. Тоест целта е да се избере икономически най-изгодната оферта.

В документацията за участие в процедурата е заложено изискването да се предложи единична цена за автомобил не по-висока от 48 000 лв. без ДДС. Изисква се участникът да е производител или официален представител, или вносител на предлаганата марка автомобили, или оторизиран от вносителя дилър (дистрибутор) с права за продажба, гаранционна поддръжка и сервиз на територията на страната.

Двама от участниците са отстранени от комисията още на етап разглеждане на техническо предложение, като до отваряне на техните ценови предложения не се е стигнало.

Един от мотивите за отстраняването им е, че фирма „Рено Нисан България“ преди крайния срок за подаване на оферти е преименувана в „КЕОС София“ ЕАД. Променена е изцяло собствеността на дружеството, както и ръководните му кадри. И не е ясно дали тя е продължила оторизацията на тези участници.

Видно обаче от приложението на избрания участник „Еспас ауто“ ООД, двамата отстранени участници фигурират като оторизирани дилъри на автомобили Дачия, което е било видно и за комисията, разгледала офертите.

Според депутатите, макар и чисто формално да са били налице основания за отстраняване, е следвало възложителят да прекрати поръчката и да обяви нова, за да се проведе избор в конкурентна среда, което му гарантира най-добра цена, какъвто е един от основните принципи на Закона за обществените поръчки.

Договорът

Договор е сключен на единична цена за автомобил Дачия Дъстър в размер на 45 075 лв. без ДДС (54 090 лева с ДДС). А тя е с 8100 лв. по-висока от обявената на официалния уеб сайт на Дачия България. При закупуване на 80 автомобила това представлява цена от 648 000 лв. повече.

Според народните представители общественият интерес, който е приоритет на Закона, би бил по-добре защитен чрез прекратяване на обществената поръчка и провеждане на нова, с цел постигане на оптимални пазарни предложения.

Депутатите очакват обяснения защо директорът на ЮЦДП е сключил договор при неизгодна цена за доставката на автомобилите, като по този начин не е спазил на практика принципа на ЗОП за ефективност при разходване на публичните държавни средства на предприятието.

Източник fakti.bg.

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България и Румъния съгласуваха мерки за облекчаване на трафика по общата граница

Мерките за облекчаване на товарния и пътническия трафик по граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Румъния бяха темата на работна среща между ръководни представители на министерствата на вътрешните работи на България и Румъния, която се проведе днес в ОДМВР – Русе. Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев разговаря с държавния […]