Григор Сарийски за влизането ни в Еврозоната: Все едно да вкарате човек, който се е занимавал с икебана, в боксов мач

Еврозоната е като боксов турнир. Да вкарате страна, която не е готова, нито покрива критериите, това е все едно да вкарате човек, който се е занимавал с икебана, шах или табла в боксов турнир тежка категория. Влизането ни в Еврозоната ще ни ощети. Ще трябва да плащаме всяка пара, която се събира за спасяването на някоя страна членка. Това коментира доц. Григор Сарийски, икономист от БАН пред NovaNews.

По думите му е нужен референдум за влизане в Еврозоната. „4/5 не искат приемане на еврото. Банките ще започнат да начисляват такси за добър ден и довиждане, за да не печелят по-малко“, посочи той.
Според Румен Гълъбинов въпреки войната в Украйна ЕС се консолидира. „Еврозоната е в центъра на евроинтеграцията. С толеранс ЕС и ЕЦБ допуснаха Хърватия в нея. Ако искаме да продължим да се интегрираме, пътят е Еврозоната и Шенген. Ние сме планирали процеса за влизане и приемане на еврото, не трябва да се отклоняваме от този път. ЕЦБ се грижи за здравето на всяка една банка от страните членки и гарантира спестяванията и инвестициите. БВП на всички членки на ЕС е по-висок отколкото в България, а инфлацията – по-ниска“, подчерта той.

Източник fakti.bg.

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кои са по-предразположени към депресия - месоядните или вегетарианците?

Бразилски изследователи са открили връзка между вегетарианството и депресията. Според проучване, публикувано в Journal of Affective Disorders, при тези, които не ядат месо, рискът да бъдат диагностицирани с пристъпи на това психично разстройство е два пъти по-голям, предава БГНЕС. Анализът е отчел различни хранителни фактори, включително общ прием на калории, […]