Как да разберем, че „меденият месец“ е свършил?

Как да разберем, че „меденият месец“ е свършил?

Най-сладката фаза в една връзка – тази на медения месец трае различно време при различните двойки. При някои продължава няколко седмици до няколко месеца, а при други може да трае и до три години, смятат специалисти. През този период се чувствате силно влюбени и привлечени от партньора си. Романтиката и страстта са повече от живи. Вълнувате се когато го видите, вълнувате се и когато не сте заедно. Нямате търпение да го докоснете и почувствате отново. Не виждате никакви лоши и негативни черти у него, защото всичко изглежда безоблачно и перфектно, пише az-jenata.bg.

Какво да правите с връзката си, когато фазата на медения месец отмине?

Според проучване от 2020 година, публикувано във Frontiers in Psychology, цитирано от bustle.com се констатира, че ранните фази на влюбване във връзката поддържат високи нива на допамин и окситоцин в мозъка. Това означава, че мозъкът ни помага да се чувстваме изключително влюбени, щастливи и доволни от партньора и връзката си. Няма определен период, през който трае това усещане. За всеки човек и всяка двойка е различно.

Има обаче признаци, които започват да издават, че партньорът ви и вие определено вече сте преминали фазата на медения месец. Кои са те?

1. Започнали сте да забелязвате негативни черти от характера на партньора си

Във фазата на медения месец вероятността да забележите лошите черти от характера на любимия ви човек е малка. Ако се случи, то вероятно не сте толкова дълбоко и безпаметно влюбени. Когато настъпи моментът, в който започвате да се дразните от думи и действия на половинката ви, защото ги намирате за не особено добри за вашия вкус, тогава определено сте надскочили тази първоначална еуфорична фаза в любовта.

2. Страстта е утихнала

Нормално е първоначалната страст във физическите и емоционалните ви отношения да стихне леко. Това не означава, че сте спрели да се обичате или нямате интерес. Напротив. Това е моментът на същинското осъзнаване на връзката – етапът, в който вече сте наясно с какъв партньор разполагате, какво бъдеще виждате за връзката си и искате ли да продължите. Лекото утихване е нормално, защото вече сте се успокоили, че сте заедно и че можете да си имате доверие. Свикнали сте, напаснали сте се и това дава известно спокойствие в компанията на другия.

3. Реагирате при конфликти

През фазата на медения месец не сте имали конфликти, а дори да сте имали сте ги отминавали с лекота. В този период двойките често се движат на автопилот, което ги кара да избягват конфликтите или да не им отдават такова значение. Когато фазата на медения месец е безвъзвратно отминала, конфликтите започват да се появяват по-често, а вие ставате по-реактивни към тях.

4. Появяват се проблеми с компромисите

Във фазата на влюбването или медения месец компромиси рядко се налагат. Когато това започне да става осезаемо, значи сте я надскочили. Започнали сте да мислите за какво отстъпвате и за какво не ви се отстъпва. Изпитвате възмущение от нежеланието на партньора ви да прави компромис за неща, които са важни за вас. Когато тези и още проблеми се появят на хоризонта, фазата на медения месец е отминала.

5. Има възходи и падения

В началото на връзките обикновено се усещат само възходите. Еуфорията и вълнението не ви дават възможност да видите негативните страни на връзката и партньора си. Спадовете в отношенията започват да се усещат след преминаването на този етап. Тогава идват и някои разочарования. От вас като двойка зависи до каква степен ще успеете да се справите с тях.

6. Започвате да прекарвате време поотделно

Времето, прекарано самостоятелно, е здравословно за една връзка. Това, че не сте постоянно заедно както преди, не означава, че сте изгубили чувствата си един към друг. Може да означава, че вече сте достатъчно улегнали като двойка, имате си доверие и се чувствате така, сякаш можете да обърнете внимание и на други хора и хобита в живота си.

7. Престанали сте да се интересувате как точно изглеждате

Във фазата на медения месец и двамата партньори обикновено се стараят да изглеждат възможно най-добре, да са хубаво облечени, да ухаят приятно, да са в изключителна форма. След като се прескочи тази фаза и укротите бушуващите си страсти и несигурността в това дали ще успеете да задържите човека до себе си, започвате да неглижирате външния си вид. Жените се гримират по-рядко или само за поводи, оставят косата си вързана на кокче като за баня. Мъжете не се бръснат и парфюмират толкова често, не се появяват с изгладена риза на среща.

8. Започвате да проявявате и грубост

Първоначалният период на силно увличане не ви е давал възможност да проявявате грубост, а и надали бихте искали. Тогава всичко изглежда толкова безоблачно и красиво, че не сте имали повод да нагрубите половинката си. С течение на времето характерите започват да се проявяват в различни ситуации и нещата невинаги са толкова толерантни, колкото ви се иска.

Вие самите понякога изпускате нервите си и не ви е грижа дали това наранява или не. Партньорът ви също вероятно ви се озъбва от време на време. Това е нормален етап, в който е добре да поговорите за нещата, които ви дразнят и върху които трябва да поработите за повече разбирателство.

Източник fakti.bg.

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Невероятен Роналдо размаза Тотнъм с хеттрик в исторически мач

Невероятен Роналдо размаза Тотнъм с хеттрик в исторически мач Отборът на Манчестър Юнайтед се завърна в топ 4, след като надигра с резултат 3:2 тима на Тотнъм в дербито на 29-ия кръг от английската Висша лига. Над всички в срещата беше Кристиано Роналдо, който вдъхнови своя тим с хеттрик (12′,38′, […]