Каспаров и Ходорковски: Тази война ще сложи край на режима на Путин

Каспаров и Ходорковски: Тази война ще сложи край на режима на Путин

С атаката срещу Украйна Владимир Путин допусна „историческа грешка“, без която би могъл да управлява до смъртта си, казва руският опозиционер Михаил Ходорковски. По думите му заповедта на руския президент за нападението е била „емоционална“ стъпка, свидетелстваща за това, че Путин проявява все повече признаци на „старческа параноя“. В интервюто си за френската телевизия France 24, излъчено на 2 март, Ходорковски все пак отбелязва, че „Путин не е луд в клиничен смисъл“.

Путин не е знаел истината

Руският опозиционер е убеден, че подготвяйки инвазията, Путин е допуснал „много грешки“, отчасти заради изолацията, в която живеят всички авторитарни владетели. В продължение на 20 години Путин е заобиколен от съветници, които не смеят да кажат истината, затова и руският президент не е дооценил мащаба на украинската съпротива. Вероятно е мислел, че украинците „ще посрещнат с цветя“ руските военни, казва Ходорковски. С тази война Путин извърши „политическо самоубийство“, защото „няма да може да победи в Украйна, дори да завладее Киев и Харков“.

Ходорковски предполага, че до няколко години сегашният руски режим ще рухне. В момента руското общество в голяма степен поддържа войната заради пропагандата и преследванията, на които Кремъл подлага независимите медии, но това положително отношение ще се промени, когато руските войници започнат да се завръщат у дома в ковчези и когато населението започне да страда от последствията на икономическите санкции и от международната изолация, смята опозиционерът.

Мнението на Ходорковски е, че сега Путин се опитва да „печели време“ във връзка с разрастващите се антивоенни протести в страната, които няма да могат да бъдат потушени без намесата на армията.

„Тази война ще доведе до крах на режима на Путин“

И бившият световен шампион по шах Гари Каспаров разкритикува остро руския президент в интервю за германския ФАЦ. „Това, че се оказах прав (по отношение на Владимир Путин – бел.ред.) не е повод за радост. За моята страна това е трагедия. Хиляди руснаци умират заради този безумен диктатор. Много от тях са се родили при Путин и ще умрат при Путин“, казва Каспаров.

Преди време в отговор на въпроса кого смята за по-опасен – Путин или ислямистите от ИД, Каспаров бе отговорил: „Терористичните организации идват и си отиват, а Путин е постоянна екзистенциална заплаха“. Днес по този повод той добавя: „Тогава ме сметнаха за идиот. Но днес вече малцина помнят какво точно означава абревиатурата ИД. Днес изглеждам като Нострадамус, защото описах това, което хората не искаха да чуят“.

Каспаров казва също така, че се надява „тази война да доведе до крах на режима на Путин“. Опозиционерът обяснява, че за рухването на диктатурата са нужни три фактора. Първият е военното поражение, до което може да се стигне, ако Украйна се съпротивлява достатъчно. Вторият фактор – това е икономическият и финансов крах, който е въпрос на седмици. Третият фактор е изолацията – това е много важно в психологическо отношение. Ако всички тези три компонента са налице, режимът може да рухне и за час, защото „хората ще излязат на улиците, а олигарсите ще изхвърлят Путин“, казва бившият световен шампион по шах.

„Режимът на Путин се крепи само на парите“

Мнението на Каспаров е, че „ситуацията в днешна Русия не бива да се сравнява по своя фанатизъм със ситуацията при Сталин или с Германия при Хитлер, където хората са били готови да умрат за любимия си вожд“. „Режимът на Путин се крепи само на парите – повече прилича на мафиотска държава. Докато босът раздава пари и защита, хората ще го поддържат. Но щом парите спрат, и лоялността ще изчезне“, подчертава Каспаров.

„Когато една диктатура се приближава към своя край, не може да се предскаже кой ще направи последния ход“, смята шахматистът. „Десетки хиляди хора излязоха на улиците въпреки риска да бъдат бити, арестувани и затворени за години зад решетките. Днес те протестират против войната, но следващата седмица могат да протестират заради спада в стандарта на живот. Когато на улиците излязат стотици хиляди или милиони, кой ще ги нападне?“, пита Каспаров в интервюто на ФАЦ.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Миролюба Бенатова: От Шипка пишман патриотите искат да уплашат всички българи

Миролюба Бенатова: От Шипка пишман патриотите искат да уплашат всички българи Унижението е силната страна на тези пишман патриоти, развели руски знамена. Да уцелиш премиера Кирил Петков със снежна топка на националния празник, е проява на липса на аргументи. Това коментира във „Фейсбук“ Миролюба Бенатова. Целта е всички, които гледат […]