53% от най-обещаващите ваксини срещу COVID-19 – за 14% от населението на света

Богатите страни са си осигурили достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да ваксинират населението си близо три пъти до края на 2021 г., което може да лиши от ваксини милиарди хора в по-бедни райони, алармират "Амнести интернешънъл" и други неправителствени организации, цитирани от Ройтерс.
"Амнести" и други организации, като Оксфам, Frontline AIDS, Global Justice Now призоваха правителствата и фармацевтичната индустрия да вземат мерки, за да гарантират, че интелектуалната собственост на ваксините ще бъде споделена.
Световната здравна организация също призова неведнъж правителствата да направят "общественодостъпна" ваксина, която да защитава срещу КОВИД-19. СЗО подкрепи глобалната програма COVAX, която цели да гарантира справедливо разпределение на ваксините. Към нея се присъединиха 189 страни, но не и САЩ и някои други, които сключиха с производителите двустранни сделки.
COVAX се надява да достави около 2 милиона дози до края на следващата година. Това обаче ще защити само 20 на сто от населението на страните, които участват в този механизъм.

"Близо 70 бедни страни ще могат да ваксинират следващата година само един на 10 души срещу КОВИД-19, ако не се предприемат спешни мерки. Нови данни показват, че богати страни, представляващи само 14 на сто от населението на света, са закупили 53 на сто от всички най-обещаващи ваксини", заяви "Амнести интернешънъл".

Според правозащитната организация страната, купила най-голям брой ваксини е Канада, която си е осигурила достатъчно дози да ваксинира всеки свой гражданин пет пъти. Организацията призова да бъде подкрепено предложението, направено на среща на Съвета на СЗО, да се отмени правото на интелектуална собственост за ваксините, тестовете и методите за лечение на КОВИД-19.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започнаха продажбите на новата водородна Toyota

Второто поколение на Toyota Mirai вече може да се купи в родната Япония. Водородният модел, построен на платформата TNGA GA-L (Lexus LC и Lexus LS), струва 7.1 млн. йени (€56 324). Новият Mirai е значително по-голям от предшественика си. Междуосието е нараснало със 140 мм до 2 920 мм, широчината […]