5000 евро на футболистка, отказали й да я картотекират при мъжете


5000 евро на футболистка, отказали й да я картотекират при мъжете

Снимка: БГНЕС, архив

България плаща обезщетение заради отказ девойка-футболистка да бъде картотекирана в отбора на младежите. Това става ясно от решенията на Министерски съвет, приети по време на редовното му заседание в сряда.

С едно от тези решения, българското правителство одобрява едностранната декларация, с която „трябва да изплати обезщетение от 5000 евро по жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (Конвенцията) поради дискриминация на основание на нейния пол при упражняване на правото й на зачитане на личния живот“.

На практика по този начин България признава отговорност и се спасява от директно осъждане.

През 2017 г., след навършване на 16 години; жалбоподателката започва да тренира в местния футболен отбор за младежи „старша възраст“ (16-18 г.), тъй като в родния й град, а както твърди и в цялата страна по това време, няма отбор по футбол за девойки „старша възраст“.

Преминава медицински преглед и придобива футболен паспорт в уверение на това, че може да участва в състезания. Жалбоподателката бележи напредък с тренировките и през 2017 г. нейните треньори изпращат молба до Зоналния съвет на Българския футболен съюз във Велико Търново да я картотекира като състезател в отбора на младежите „старша възраст“.

БФС отказва молбата на основание, че е жена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Общоградското състезание „Пиша и чета правилно“ се проведе за четвърти път в Сливен

Новини от източника 153.85 ms. / 1.2 MB Източник new.sliven.net / Уведомете за фалшива новина