2030 г.: Всеки трети автомобил в света ще е китайски


2030 г.: Всеки трети автомобил в света ще е китайски

Снимка БГНЕС

Китайските автомобилостроители ще са завладели една трета от световния пазар до 2030 г. и към съответния момент ще продават 9 млн. коли годишно извън Китай. Това прогнозира консултантската компания Alix Partners, цитирана от ДПА.

Производствените разходи за електромобил в Китай са с една трета по-ниски, отколкото в Европа, циклите в развойната дейност са по-кратки от тези на глобалните конкуренти, а китайските производители разширяват пазарния си дял с „агресивно ценообразуване“, установява изследването.

„Новите мита на ЕС за китайските коли могат да забавят вноса в краткосрочен план и да подкрепят продажните цени, но също така и ще ускорят местното производство на китайски автомобили и компоненти в Европа“, посочва експертът в сектора Фабиан Пионтек.

Германските производители също усещат конкуренцията на китайските автомобилостроители в Китай.

Редица компании през последните години са насочили вниманието си към производството на електромобили, макар растежът в търсенето да се забавя. Пазарният дял на електромобилите в Европа все пак скочи от 20 процента тази година до 45 процента през 2030 г., прогнозира Alix Partners.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Аптеки почнаха да късат договори с НЗОК

Собственици на аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите си за работа със Столичната здравноосигурителна каса. Причината са предложения за нормативни промени, които според фармацевтите биха намалили приходите на аптеките, работещи с Касата, предава БТА. Според фармацевтите аптеки, чиято дейност основно е свързана с отпускане на напълно или частично платени […]