16 години затвор за Крокодила

Днес, 10.12.2020 г., 6-ти състав на Специализирания наказателен съд постанови присъда по НОХД № 3555/2018 г. за обира на магазин „Била“ в гр. София, кв. "Студентски град", съобщиха от пресцентъра на спецсъда. Обвиняемият Емил Милев получи 16 години „Лишаване от свобода“, Калоян Бацов и Мартин Димитров – по 6 години „Лишаване от свобода“. Присъдата подлежи на жалба и протест в 15-дневен срок пред Апелативен специализиран наказателен съд.

Припомняме, от задържането си на 11 януари 2018 г. Милев е в ареста. Две съдебни инстанции му определиха мярка за неотклонение „Задържане под стража“, впоследствие нито едно от исканията му съдът да измени мярката в по-лека не бе уважено от въззивната инстанция. На 24 октомври 2018 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу тримата обвиняеми по делото. Освен за участие в организирана престъпна група, те бяха предадени на съд за извършване на въоръжен грабеж на 30 декември 2008 г. в магазин „Била“. Тогава, точно в 23 часа вечерта, те атакуват хипермаркета през служебен вход облечени в тъмни дрехи, с маски на лицата, бронежилетки с надпис „Полиция“ и въоръжени с автомат „Калашников“ и пистолети. Симулират полицейска акция, за да избегнат евентуална съпротива на охранителите и на двайсетината служители, намиращи се в магазина след края на работния ден. Разчитат на солидна плячка заради очаквания висок оборот в предновогодишния ден.

Участниците пристигат пред рампата за зареждане със стоки с черен джип. Връзват с белезници охранителите, които ги посрещат, събират всички служители в едно от помещенията и прибират от трезора на магазина наличния оборот – 193 024 лева. Служителите в магазина разбират, че става дума не за полицейска операция, а за грабеж, едва когато чуват звъна от падащите на земята изпразнени касети в трезора, където се съхраняват оборотните средства. На десетата минута от влизането в магазина тримата напускат хипермаркета през главния вход. Стъклената врата за посетители в този час е заключена и се налага да бъде срината с автоматичен откос от Милев. Грабителите се качват на черния джип и заминават в неизвестна посока.

Разследването по случая установява, че подготовката за „удара“ е продължила цели осем месеца. Милев организирал групата си през февруари 2008 г., като привлякъл двама доверени познати. По-късно дал вид, че включва в нея още две лица, които разполагали с пълна информация за работата на магазина, охраната, разположението на офисите и трезора за съхранение на оборотните средства. Важно за него било, че имали и идеи как да приберат огромна сума. Милев им обяснил, че ще действат заедно с други „двама негови човека“, убедил ги да дадат пари за купуването на мощна кола, с която да се оттеглят. Насрочил дори дата и час за грабежа, но тогава на уреченото място не се появили нито той, нито „неговите двама човека“. Дни по-късно двамата „нови“ в групата разбрали, че грабежът е извършен без тяхното участие и че са използвани от Милев за събиране на информация.

След задържането му на 11 януари 2018 г. Емил Милев е подал 33 жалби срещу съдии, прокурори, следователи, съдебни охранители (повечето от които работят в специализираните съдилища и прокуратури). Всички те са по повод единствено на досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу групата му. Придружени са и с искания за образуване на досъдебни производства срещу магистрати и служители. Немалък е и броят и на жалбите на Милев до други институции, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Терористично съдържание онлайн в ЕС ще се премахва до час

Германското председателството на Съвета на ЕС и Европарламентът постигнаха временно споразумение за проекторегламент срещу разпространението на терористично съдържание онлайн. Целта е бързо премахване на такова съдържание в интернет и и създаването на общ за всички страни членки инструмент. Предложените правила ще се отнасят до доставчици, осигуряващи услуги в ЕС, независимо […]