Япония ще бори ниската раждаемост с изкуствен интелект

Япония планира да насърчава увеличаването на раждаемостта с помощта на изкуствен интелект, който да играе ролята на сватовник.

Държавата от следващата година започва да сусидира регионалните власти, които са започнали проекти за използването на изкуствен интелект в намирането на подхождащи се двойки, съобщава Би Би Си.

Миналата година в Япония се родиха едва 856 хил. бебета – рекордно малко.

Бързо стареещата нация отдавна търси как да обърне тенденциите по отношение на непрекъснато свиващата се раждаемост.

Един от последните опити е вкарването в действие на изкуствения интелект.

Сумите, които правителството е предвидило да отпусне догодина, са в размер на 2 млрд. йени или 19 млн. долара, съобщава АФП.

Някои от вече действащите системи за намиране и събиране на подхождащи си двойки са доста ограничени в критерии, които са сведени до доход, възраст. Средствата, които ще предвиди правителството в Токио, ще позволи създаването и купуването на по-развити машини, които ще вземат под внимание и неща като хобита, възгледи, ценности.

  Според прогнозите населението на Япония ще се свие от 128 милиона през 2017 г. до 53 млн. към края на века.

  Япония заличава огромни спадове, растежът й е рекорден

  Сашико Хоригучи, социокултурен и медицински антрополог, смята, че има и по-добри начини правителството да насърчи увеличаването на раждаемостта вместо да субсидира изкуствен интелект, който "сватосва" двойки. Тя посочва скорошен анализ, в който се открива връзка между ниските доходи и загубата на интерес в романтични връзки при младите японци.

  "Ако те не се интересуват да имат връзка, намирането на подходящ партньор ще бъде неефективно", обяснява д-р Хоригучи пред Би Би Си.

  "Ако трябва да използваме технологиите, достъпни роботи могат да помагат в домакинската работа или да извършват задачи, свързани с гледането на децата. В това ще са по-полезни", смята още тя.

  Анализаторите отдавна говорят за липсата на подкрепа за работещите майки в Япония като има силни очаквания жените да вършат цялата домакинска работа и да отглеждат децата, като ходят и на работа.

  Япония се нарежда на 121-во място от 153 страни в доклад за равенството на жените от 2019 г., представен на Световния икономически форум в Давос. Страната е паднала с 11 позиции спрямо 2018 г.

   

  Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

  Loading

  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Next Post

  McLaren отлага новата си хиперкола с няколко години

  Наследникът на McLaren P1 и флагман на семейството Ultimate Series ще излезе на пазара в най-добрия случай в средата на десетилетието, обяви шефът на марката Майк Флюит в интервю за Automotive News. Според мениджъра в момента пазарът на хиперавтомобили е пренаситен и компанията има нужда да си поеме въздух. Актуалната […]