Южнокорейското оръжие – все по-търсено заради качество, достъпност и ефективност

Hanwha Aerospace Co., водещият корейски изпълнител в областта на отбраната, произвежда сухопътни оръжия от почти 50 години и никога не е спирал, дори когато чуждестранните съперници преминаха към изтребители от шесто поколение и безпилотни летателни апарати. До неотдавна военните анализатори смятаха Hanwha за реликва, чиито продукти са недостатъчни за войната през 21-ви век.

Войната в Украйна, която се води почти изцяло на земята, доказа, че те грешат. През двете години след нахлуването на Русия годишните приходи на Hanwha от износ на оръжия нараснаха единадесет пъти до 1,1 млрд. долара; сега те съставляват 26% от общите продажби на оръжия на компанията. Акциите на компанията са поскъпнали с около 350%.

За да посрещне нестихващото световно търсене, Hanwha добави стотици нови служители през миналата година. С по-голямата си група за научноизследователска и развойна дейност тя вече планира да разработи двигател за изтребители от шесто поколение, но по-традиционните оръжия ще останат нейни основни продукти, заяви главният изпълнителен директор на Hanwha Aerospace Сон Джае-ил.

„САЩ притежават 40% от световните отбранителни системи, но не могат да направят всичко“, каза Сон в интервю за Bloomberg News в оръжейния завод на компанията в Чангвон. „Ние се фокусираме върху средните тегла, самоходни оръдия, бронирани машини, танкове. При тях вече сме конкурентоспособни в световен мащаб.“

Възраждането на Hanwha отразява пропуските в световната отбранителна индустрия. Американските и повечето европейски производители се насочиха към стратегически оръжия, прецизно управляеми боеприпаси и други авангардни технологии. В същото време много страни смятат, че тези системи са прекалено скъпи или са отблъснати от сериозната преквалификация, която се изисква.

Това отваря вратичка за по-конвенционалните продукти на Hanwha. „Отбранителните компании в САЩ или Европа не искат да произвеждат тези оръжия“, казва Юн Сукджун, пенсиониран капитан от военноморските сили на Южна Корея и старши научен сътрудник в Корейския институт по военни въпроси. Произведените в Корея оръжия „не са най-модерните, но това са неща, които Lockheed Martin и Boeing не правят“.

Полша е нетърпелив купувач, като от 2022 г. насам е поръчала поне 670 самоходни гаубици К9 и 290 ракетни установки. Hanwha е доставила гаубици на Египет и боеприпаси на Обединеното кралство. Ако предложената сделка с Румъния бъде осъществена, тя ще бъде десетата държава, която ще закупи К9. Миналата година корейската компания победи германския си конкурент Rheinmetall AG, за да достави на Австралия 129 танка – сделка на стойност най-малко 5 млрд. австралийски долара (3,3 млрд. щатски долара) и един от най-големите военни проекти в историята на Австралия.

„И двата варианта бяха обект на двугодишни обширни тестове и оценки и в края на този процес категоричната и ясна препоръка на Министерството на отбраната, включително и на армейските изпитатели, беше, че бойната машина на пехотата Hanwha Redback най-добре отговаря на изискванията на Австралия“, заяви министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой при обявяването на сделката.

Той също така подчерта, че Hanwha ще произвежда автомобилите в Австралия и ще направи първите си доставки в рамките на пет години, което е по-рано от предишните прогнози. Решението, каза той, „беше взето единствено въз основа на предлаганото превозно средство и съотношението цена-качество“.

Въпреки че от години на Корейския полуостров няма активен конфликт, войната никога не е приключвала официално. Северна Корея продължава да провежда ракетни изпитания. По-рано тази година Ким Чен Ун заяви, че има законното право да унищожи Южна Корея, а тази седмица изстреля близо 1000 балона, пълни с боклук, през границата.

За Hanwha и други местни производители на оръжия продължаващата заплаха създава стабилно вътрешно търсене.

„В Европа от дълго време има мир“, казва Сон. „Но Южна Корея е в положение, в което нейната отбранителна индустрия със сигурност ще процъфтява. Това не е непременно нещо, за което в идеалния случай бихме харчили пари, но трябва да го правим заради Северна Корея.“

Сега, когато американските и европейските изпълнители на отбранителни продукти се борят да възобновят или увеличат производството, Hanwha предлага на купувачите предимството на гладки производствени линии, непокътнати вериги за доставки и по-бързи срокове за доставка. Hanwha може да сглоби своята водеща гаубица K9 за около 180 дни – два до три пъти по-бързо от конкурентите си. Благодарение на по-ниските режийни разходи продуктите на компанията са и по-евтини. К9 струва около 3,5 млн. долара, което е около половината до една трета от цената на световните конкуренти.  

Това са предимства, които се споделят в цялата местна индустрия, включително и от местните конкуренти на Hanwha – LIG Nex1 Co. и Hyundai Rotem Company Ltd., казва Лами Ким, професор по изследвания на сигурността в Азиатско-тихоокеанския център за изследвания на сигурността „Даниел К. Иноуе“ в Хавай. „Южнокорейското оръжие се отличава с похвално качество, достъпност в сравнение с американските и западните алтернативи и ефективност на доставките му.“

Накратко, трудно е да се преувеличи предимството на това да имаш надеждни оръжия на по-ниска цена, които да продаваш в момент, когато традиционните световни доставчици изпитват недостиг и търсенето от всички страни е голямо. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира глобалните разходи за отбрана са се увеличили с 6,8% през миналата година, което е най-големият скок от 2009 г. насам, и няма признаци за забавяне.

Това включва възможности в САЩ, където Hanwha наскоро спечели проект за модернизиране на базирания в САЩ завод за боеприпаси на BAE Systems. Това означава и нововъзникващи пазари, които желаят да изградят своя военен потенциал като Саудитска Арабия и Индия, казва Рю Хюнгон, ръководител на изследователския център за политики в Корейския институт за отбранителни технологии, въпреки че това повдига трънливи въпроси за трансфера на технологии, които Корея ще трябва да преодолее, съоббщава Bloomberg TV Bulgaria.

За да отговори на нарастващото търсене, Hanwha е добавила около 700 нови служители през последната година, с което работната ѝ сила е над 7000 души, казва Сон. Повече от една трета от тях са насочени към научноизследователска и развойна дейност, включително усилия за разработване на дистанционни и автономни оръжия, както и на двигател за изтребител, който според Сон компанията ще достави през следващото десетилетие.

„В крайна сметка ние ще направим двигателя, който ще влезе в изтребителя от шесто поколение“, каза той. „В момента внасяме и имаме лиценз за производство на самолетни двигатели от чужбина. Помислих си, че няма да продължаваме да правим това. Нека да си правим собствени.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Грейпфрутът помага за отслабването и забързва метаболизма

Снимка: Istock Грейпфрутът е сред най-полезните плодове. Той съдържа огромни количества витамин С, антиоксиданти и фибри, като същевременно е беден на захари. Горчивият му цитрусов вкус оставя усещане за свежест. Бедността му на калории в комбинация с всички прекрасни хранителни вещества, които съдържа, прави грейпфрута едно от най-добрите средства за […]