Ще чуе ли Борисов предупрежденията на лекарите?

Здравната общност изглежда се активира и започна да предупреждава отдалеч Бойко Борисов да не бърза с изказванията и да не дава обещания, които е възможно да не може да изпълни. Става дума за отхлабването на мерките срещу разпространението на COVID-19 и сериозната заявка на премиера, че цялата държава ще отвори на 21 декември. Дали? Получава се нещо като балканската версия на Доналд Тръмп. Всички си спомняме сблъсъците между епидемиолози и инфекционисти и американския президент Доналд Тръмп. Именно спорната му политика за овладяване на кризата в САЩ (която изведе страната на предни позиции по смъртност в света) “отсякоха главата” на републиканеца в битката за Белия дом. Изборите бяха спечелени от демократа Джо Байдън като вече почти всички щати са ратифицирали резултатите от вота.

Кратка хронология у нас

Преди два дни Борисов отиде на поредна инспекция – хлебозавод. От там без маска и предпазно облекло, премиерът обяви:

"Разпоредил съм на 21 декември да отворим отново всичко. Това е най-добрата антикризисна мярка."

"Всеки ден имаме по 2000-3000 оздравели. Хората трябва да се връщат в производството, защото няма икономическа логика, без да събира данъци, без да се произвежда, а държавата да плаща. Тя няма свои приходи. Накрая решението – или заеми, или фалит. Ние не искаме да задлъжнеят следващите поколения, затова всичко отваря. Броят на оздравелите вече е много, ваксините идват".

"Хората трябва да свикват, че излизаме от пандемията – ваксини, лекарства, докторите се научиха – лекуват. Иначе финансово-икономическата криза ще е много тежка през следващите година-две"

Какво обаче се случи часове по-късно?

Случи се това, че здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че е рано за подобна заявка. Последваха и други гласове от страна на здравната общност.

Днес доц. д-р Ангел Кунчев също посочи, че се наблюдава тенденция на спад в случаите, но тя е все още твърде крехка и “не трябва да пропилеем този ресурс, който набрахме, с бърза отмяна на всички мерки, защото бързо ще се върнем в изходна позиция”.

Същата позиция има и математикът и експерт по овладяване на кризи Петър Велков.

И доц. Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника на белодробна болница "Света София". посочи днес, че това би било проблем, защото по моловете ще се стекат огромен брой хора.

Въпросът е – ще ги чуе ли Борисов?

Свикнали сме обаче държавата обикновено да се управлява еднолично и да живеем в някаква псевдодемокрация. Може да се направи и обосновано предположение кой взема решенията за здравната криза вместо лекарите.

Джесика Вълчева

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Карантината работи! Епидемиологичната обстановка в Гърция бавно се подобрява

След пет седмици строга карантина епидемиологичната обстановка в Гърция се подобрява бавно. Епидемиолозите настояват да не се отварят дори малките магазини за празниците. Остава в сила забраната за напускане на района по адрес, както и вечерният час от 21.00 часа до 5.00 сутринта. Свободно е движението на товарни камиони през […]