Ще плащат ли софиянци по-ниска цена за парното следващата зима?


Ще плащат ли софиянци по-ниска цена за парното следващата зима?

Снимка: БГНЕС

Цената на топлинната енергия в София може да намалее с около 30 на сто, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се съобрази със заявлението на „Топлофикация – София“ за следващия ценови период (до 30 юни 2025 година). Дружеството е подало заявка за цена на топлинната енергия от 97,78 лева за мегаватчас спрямо над 125 лева сега.

Причината е очакваното съществено намаляване на разходите за природен газ. През 2023 година дружеството е плащало по средно 107 лева за мегаватчас, или общо над 700 млн. лева за газ, докато очакванията са за разходи в размер на около 425 млн. лева за тази календарна година.  Цената на газа формира 53% от цената на топлинната енергия.

През 2023 година най-голямата топлофикация у нас е емитирала 1,18 млн. тона въглероден диоксид. Прогнозираните разходи за квоти през новия ценови период  (1 юли 2024 г.- 30 юни 2025 г.) са в размер на 157 млн. лева. Прогнозата е направена на базата на очакваната цена от 75 евро на тон през следващите месеци.

Освен намалените разходи за газ, емисии и други суровини, дружеството съобщава и за спад на продадената топлинна енергия – в рамките на около 8% през миналата година. По тази причина и залага по-ниски обеми на работа. По отношение на произведената по комбиниран способ електроенергия ще има минимален ръст, става ясно още от публикуваните на страницата на КЕВР ценови заявления.

От публикуваните в сайта на КЕВР заявления е видно значително намаление на цената на топлинната енергия и за  „Топлофикация – Плевен“ – с 42% до малко над 56 лева за мегаватчас. „Топлофикация Бургас“ и „Топлофикация Велико Търново“ обаче искат повишение – съответно от 24% и 60%. Някои от дружествата са поискали информацията в техните заявления да бъде заличена като търговска тайна, съобщава Investor.bg. КЕВР трябва да реши окончателно какви ще бъдат цените на топлофикационните услуги до 30 юни, когато приключва и настоящият ценови сезон.

Енергийният регулатор още веднъж ще трябва да определи и цените на енергийните дружества, след като парламентът забави пълната либерализация на енергийния пазар и битовите потребители остават още година по регулирани цени. От КЕВР съобщиха, че в предстоящите дни ще публикуват и заявленията за цени на доставчиците и производителите на електроенергия за нуждите на регулирания пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

5 начина да накарате орхидеята да цъфти

Както повечето други растения, орхидеите имат период на латентност или почивка, преди да цъфтят отново. Много хора, които отглеждат растения приемат, че орхидеите са „съсипани“, когато изпаднат в латентно състояние и изхвърлят растенията си. Но спящите орхидеи ще цъфтят отново и отново, ако им дадете време да го направят. Оставени […]