„Шайка разбойници“. ГЕРБ, БСП и ИТН смениха шефовете на шест общински дружества

sliven24

След спорове в продължило над 4 часа заседание Столичният общински съвет (СОС) смени ръководствата на шест общински дружества. Това са 26 назначения в ключовите общински преприятия „Метрополитен“, Столичния авто- и електротранспорт, Центъра за градска мобилност, „Топлофикация София“ и „Софинвест“, които управляват икономика за 3 млрд. лв.

Единствено шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев остава в директорския съвет на дружеството.

Новината идва, след като в сряда общинските съветници от ГЕРБ, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) гласуваха в три комисии шефът на софийското метро да бъде освободен. При гласуването в четвъртък обаче те промениха мнението си и гласуваха против освобождаването му. Още преди решаващия вот кметът на София Васил Терзиев реагира остро срещу отстраняването на Братоев, а в социалните мрежи се появиха масово критики.

„Смените в общинските фирми са атентат срещу града“, каза Терзиев на пресконференция в сряда.

Смяната на бордовете на 6-те ключови общински фирми без конкурс стана факт благодарение на гласовете на ГЕРБ, БСП (без Ваня Григорова), „Има такъв народ“ (ИТН) и общинските съветници Благовест Георгиев, който стана независим, след като бе изключен от групата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ – „Спаси София“ (ПП-ДБ-СС), Карлос Контрера от ВМРО и двамата независими Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, които бяха изключени от „Възраждане“.

„За“ гласуваха 31 общински съветници, „против“ – 29, „въздържал се“ нямаше. Решителен се оказа гласът на доскорошния общински съветник от Благовест Георгиев, който беше изключен от ПП-ДБ-СС, след като преди няколко месеца направи катастрофа в нетрезво състояние.

Докладът за смяната внесоха Карлос Контрера от ВМРО и независимите Севделина Петрова и Красимир Гълъбов. Според ПП-ДБ-СС тримата изпълняват „мръсна поръчка“ на ГЕРБ и БСП срещу едно-две места за свои хора в бордовете, а това се прави „на тъмно и набързо“.

По време на дебатите в четвъртък нито един от общинските съветници от ГЕРБ не взе думата, въпреки че партията беше многократно обвинена, че стои в дъното на смените.

„Ще се борим за интереса на софиянци, няма да спрем, този град няма да го предадем на една шайка разбойници“, каза след гласуването в четвъртък Васил Терзиев в интервю за бТВ.

По думите му вносителите на доклада не са знаели кои са хората, които трябва да се назначат.

„Просто се дава един доклад от 120 страници, който е скандален по много направления, тупват ти го и казват, това ще са ти новите шефове, ама те ще са временни“, каза Терзиев. „Временните неща стават много често за постоянно, защото тези хора после ще правят конкурсите“, добави той.

Мандатите на досегашните директори на 6-те дружества са изтекли преди месеци и се очакваше да бъдат проведени конкурси. Настоящите промени се правят до избора чрез конкурс на постоянни управители. Карлос Контрера обаче каза, че провеждането на процедурите е „бъдещо несигурно събитие“.

Терзиев каза, че ръководството на общината е искало да направи честни конкурси в следващите три месеца и затова е внесло шест отделни доклада, в които дори не е имало имена на кандидати.

„В доклада на господин Карлос Контрера за първи път администрацията дори няма представител, т.е. аз като кмет и моята администрация не участваме в избора на тези ръководители“, каза кметът.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Спасителите в паника: Адската жега докара по-рано мъртвака

Адската жега по Южното Черноморие докара по-рано мъртвака. Случва се нещо небивало досега – всеки ден от началото на седмицата мъртвото вълнение се появява за по три часа, коментират спасители пред “Труд news”. Допреди няколко години то беше характерно за началото на август. После започна да идва и по Илинден […]