Фондацията „Гейтс“ дава още $250 млн. за борба с коронавируса

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обяви, че ще даде още 250 милиона долара за международната кампания за борба с коронавирусната пандемия, предаде "Франс прес".

Част от тези средства са предназначени за разпространението на ваксини в Субсахарска Африка и Южна Азия.

"Имаме нови медикаменти и повече потенциални ваксини, отколкото се очакваше за началото на годината", заяви Бил Гейтс. "Но тези иновации няма да спасят животи, ако не бъдат разпределени по света", подчерта той.

„Финансирането е един от основните проблеми в Африка, където се намират някои от най-бедните страни в света. Континентът си поставя за цел да ваксинира 3 на сто от африканците до март догодина и 20 на сто до края на следващата година", каза в края на ноември регионалната директорка на Световната здравна организация (СЗО) Матшидисо Моети.

Цената за ваксинирането на живеещите в Африка се оценява на 5,7 милиарда долара, с допълнителни разходи от 15 до 20 на сто за доставката, иглите и спринцовките, според СЗО. От 47-те страни в африканския региона на СЗО "само към една четвърт имат адекватни планове за ресурсите и финансирането".

Част от отделените от фондацията средства ще помогнат на усилията ваксините да достигнат до около 780 милиона души на континента, съобщи Соломон Зевду, координатор на борбата с COVID -19 във фондацията Гейтс.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Covid-19 погуби висш магистрат от Добрич

Съдия Веселин Монов от Добрич изгуби битката с COVID-19, съобщава Про Нюз Добрич. Днес той е починал в болница във Варна. Веселин Стефанов Монов е завършил висшето си юридическо образование в Технически университет, гр. Варна. От 1997г. до 1998 г. е бил помощник-следовател при Окръжна следствена служба – Добрич, след […]