Учени откриха потенциално обитаема планета

Астрономи от Япония и Великобритания са открили потенциално обитаема планета, която е на 40 светлинни години от нас, съобщава Independent. Планетата е наречена Gliese 12 b и обикаля около звездата си на всеки 12,8 дни и е малко по-малка от Земята.

Gliese 12b е определяна от астрономите като „най-близката планета с най-умерения размер на Земята, открита досега“. Те изчисляват, че Gliese 12 b е една от малкото известни планети, където хората теоретично биха могли да оцелеят, тъй като температурата, преобладаваща на нейната повърхност, се оценява на 42 градуса по Целзий. Все още обаче не са сигурни в качеството на атмосферата му.

Томас Уилсън, физик от Университета на Уоруик във Великобритания, анализира данни от сателитите на НАСА , за да потвърди съществуването на планетата и характеристики като нейния размер, температура и разстояние от Земята. „Това е наистина вълнуващо откритие и ще ни помогне в търсенето на подобни на Земята планети. За съжаление тази планета е достатъчно далеч, за да я опознаем отблизо. Светлината, която виждаме сега, отне 40 години, за да достигне до нас тук на Земята“, обясни той, цитиран от „Труд“.

Gliese 12b ще подпомогне учените да изследват планети, които са с размверите на Земята и обикалт около хладни звезди и могат да запазят атмосферата си

„Въпреки че GJ12b е около 15 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Земята до Слънцето, тъй като обикаля около толкова малка звезда, температурата на повърхността му може да бъде подобна на тази на Земята“, каза съавторът на изследването д-р Винсент Ван Юлен.

Изследователите от Токио са публикували изследването си в научното списание „The Astrophysical Journal Letters”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Община Сливен ще предостави терен на МВР за изграждане на нова пожарна в Сливен

Новини от източника 167.65 ms. / 1.2 MB Източник new.sliven.net / Уведомете за фалшива новина