Туристите у нас оставят въглероден отпечатък още с идването си

sliven24

Вижда се по-голям интерес на туристите към устойчивия туризъм, което би стимулирало добрите практики, прилагани в сектора. Един от проблемите на България в тази посока е липсата на транспортна алтернатива за влизане в страната, като туристите трябва да използват самолет. Така те само с идването си оставят сериозен въглероден отпечатък.

У нас има проблем и с устойчивото експлоатиране на културните обекти, това коментира д-р Даниела Стоева, основател и мениджър на Тандем Травъл, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Туроператорите играят ключова роля в развитието на устойчивостта в туризма, тъй като те са посредници между клиентите и предоставящите услуги в бранша, и заедно с туристите могат да влияят с исканията си, каза Стоева. През 2007 г. се създава инструмент, с който да се сертифицират устойчивите практики в сектора, за да бъдат насърчавани.

Програмата за сертифициране е приложена и в България през 2015 г., но сега има само две сертифицирани компании. Гостът обясни, че това е един процес, който изисква много време и усилия от компаниите. През 2015 г. те са били пет, но са намалели до сегашния си брой.

„Финансов ресурс не бе необходим, тъй като през изминалата година отново имаше европейски проект, който покриваше разходите за процеса на сертифициране, както и годишната такса за първата година. Не мисля, че въпросът е финансов, по-скоро въпросът е да се отдели вътрешно фирмен ресурс.“

Тя допълни, че много от компаниите покриват критериите, които са нужни за сертифициране, но не осъзнават това. Системата за сертифициране е полезна и от гледна точка на това, че стимулира всички устойчиви области, не само в опазването на околната среда.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кои са 10-те причини да стоите в токсична връзка?

Връзките и отношенията са сложен феномен, белязан от толкова много фактори. Мотивите да стоите във връзка, която не ви носи щастие са много и са преди всичко свързани с вашите собствени личностни особености. Много хора мислят, че да са обвързани е нещо, което ще им донесе любов, щастие и усещане […]