Трима министри в един глас: Водата по нашето Черноморие е отлична

sliven24

Всички изследвания на взети проби от морската вода по нашето крайбрежие доказват, че качеството ѝ е отлично. Това увериха в Шкорпиловци министрите на туризма Евтим Милошев, на околната среда и водите Петър Димитров и на здравеопазването Галя Кондева.

Точно преди една година, на 6 юни, излезе новината, че е възникнал проблем с язовира „Нова Каховка“ в Украйна и това ще доведе до замърсявания и по нашето Черноморие, припомни министър Милошев. По думите му тази фалшива новина на практика е повлияла негативно на сезона у нас, тъй като туризмът е изключително чувствителен по тези теми.

Затова днес заставаме трима министри, за да отправим посланието си, че морето ни е прекрасно, водата е чиста и гостите са добре дошли на нашето Черноморие, посочи Милошев, като подчерта, че през настоящата година имаме рекорден брой родни плажове със сини флагове.

Министър Димитров допълни, че проверките за чистотата на морската вода извън зоните за къпане за непрекъснати. До момента не са констатирани никакви отклонение от стандартите за качество, отбелязва БТА.

От началото на войната в Украйна министерството на околната среда прави много сериозен мониторинг, припомни Димитров. По думите му след събитието в „Нова Коховка“ е направен и специален модел, за да се правят и прогнози за евентуални замърсявания.

Д-р Кондева допълни, че Регионалните здравни инспекции в страната следят непрекъснато за качеството на водите за къпане в морето, като акцентът пада върху микробиологичните показатели. Проби се вземат и при постъпване на сигнали. Тя посочи, че във Варненския район има 23 зони за къпане. Водите в 22 от тях са с отлично качество, „добро“ е само на Южния плаж във Варна. Информацията потвърди и директорът на РЗИ – Варна проф. Цонко Паунов.

Директорът на Басейнова дирекция „Черноморски регион“ във Варна Явор Димитров допълни, че на територията ѝ засега не са констатирани незаконни зауствания в морето. Мониторингът върху водата не показва отклонения от стандартите за качество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Общината предвижда благоустрояване на междублокови пространства и в централната градска част

Новини от източника 140.42 ms. / 1.2 MB Източник new.sliven.net / Уведомете за фалшива новина