Според НАТО ситуацията на Украйна на фронта е „отчайваща“ поради липсата на помощ от САЩ

При липса на западна помощ Украйна ще трябва да се изправи срещу руската армия с по-малко ресурси, което представлява риск от отстъпление, заявява високопоставен служител на НАТО пред Financial Times.

„За украинците това е отчайваща ситуация на фронтовата линия, много по-лоша, отколкото те я представят“, добавя източникът на изданието.

Положението е наистина сериозно и официалните изявления на западни служители не са преувеличени, потвърдил представител на Министерството на отбраната на САЩ.

Той припомня, че във Вашингтон са свършили средствата за изпращане на оръжие в Киев. Поради това има опасения, че украинските въоръжени сили ще останат без боеприпаси за артилерия и системи за противовъздушна отбрана. „Това е много мрачен сценарий“, подчертал източникът от Пентагона. Друг военен източник предупредил, че продължителна липса на помощ ще доведе до значителен недостиг на оръжейни доставки.

„Няма да е лесно за европейците да заменят Съединените щати. Това не е съвсем реалистично“, признава пред изданието високопоставен европейски дипломат. Според него няма да е лесно за украинските въоръжени сили да запазят сегашните си позиции, а украинските командири вече са наясно с перспективата за много тежки настъпателни битки.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров още през януари в писмо до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел припомни „старата истина“: „Обикновено страната, която има най-много боеприпаси за битката, печели.“ Той подчерта, че недостигът на боеприпаси „се задълбочава всеки ден“, а превъзходството на руската армия само расте.

Съединените щати не могат да се споразумеят за нов финансов пакет за Украйна от есента на 2023 г. Белият дом и Пентагонът изчерпаха средствата за оказване на помощ – последният пакет оръжия на стойност 250 милиона долара беше прехвърлен в Киев в края на декември.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че без подкрепата на Запада украинската армия ще бъде принудена да отстъпи. В началото на февруари украинската армия започна да изпитва „остър недостиг“ на артилерия и започна да пести боеприпаси на бойното поле поради прекратяване на военната помощ. Украинските въоръжени сили могат да отговорят на десет изстрела от руска страна само с един.

Белият дом търси възможности за заплащане на оръжия за въоръжените сили на Украйна, без Конгресът да одобри пакет от помощ за $61,4 млрд. По-специално Съединените щати могат да „принудят“ Европа да плати за доставката на американско оръжие за Украйна. Може да се организира и цялостен обмен на оръжия с Япония и Южна Корея, при който те да прехвърлят оръжие на Вашингтон за Киев.

Сенатът на САЩ реши да финансира Украйна и Израел без връзка с имиграционната политика

Готвеният в продължение на четири месеца по настояване на републиканците законопроект, който щеше да обвърже американската гранична реформа с военната помощ за съюзниците на Вашингтон, се провали в Сената в сряда. Загрижени за влошаващото се състояние на нещата в Украйна, конгресмените се върнаха там, откъдето започнаха: премахвайки граничните клаузи, те подложиха на гласуване онези части от законопроекта за националната сигурност, които предвиждат финансиране за Украйна, Израел и Тайван.

Този подход намери подкрепа в Сената: 67 членове на камарата се съгласиха с него в четвъртък (50 демократи и 17 републиканци), докато ден преди това само 58 гласуваха за пълния законопроект (60 от 100 необходими гласа). Сред републиканците, които се противопоставиха за втори път, има както такива, които не подкрепят отпускането на нови средства за Украйна, така и такива, които все още се опитват да обвържат финансирането с въпроса за борбата с нелегалната имиграция, отбелязва The Wall Street Journal.

Това е първото процедурно решение, окончателният документ, след съгласуване на детайлите, ще бъде гласуван по-късно. Сенаторите очакват това да отнеме поне седмица, пише изданието.

Досега законопроектът на обща стойност 95 милиарда долара предвижда по-специално разпределението на около 60 милиарда долара за Украйна, 14,1 милиарда долара за Израел и почти 9,2 милиарда долара за хуманитарна помощ в ивицата Газа, Украйна и други конфликтни зони. От средствата, предназначени за подпомагане на Украйна:

19,9 милиарда долара ще бъдат използвани за попълване на оръжейните запаси на Пентагона, които бяха намалени поради предишни доставки за въоръжените сили на Украйна;
13,8 милиарда – за закупуване от Украйна на оръжие и боеприпаси от САЩ;
13,8 милиарда – за различни видове подкрепа от САЩ, например обучение на украински военен персонал;
Почти 8 милиарда долара – под формата на бюджетна подкрепа за Украйна, за финансиране на държавните разходи. Републиканците могат да настояват за намаляване на тази част, така че средствата да се разпределят предимно за подпомагане на въоръжените сили.

Ако законопроектът мине в Сената, той ще отиде в Камарата на представителите, където консервативните републиканци имат по-силна позиция. Говорителят Майк Джонсън обаче, който след публикуването на договорения документ веднага го нарече провал и отказа дори да го обмисли, сега си оставя избор: той не отговори на въпроса дали би бил готов да внесе нова версия на законопроекта за обсъждане.

Новият украински главнокомандващ заяви, че успехът зависи от постоянните иновации

Ден след като беше назначен за главнокомандващ украинската армия, генерал Олександър Сирски изложи днес „ясен план“ за отблъскване на руските сили, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че на този фон Москва е заявила, че промените в ръководството на въоръжените сили на Украйна няма да повлияят на хода на войната.

„Само промяната и непрекъснатото усъвършенстване на средствата и методите за водене на война ще ни позволят да постигнем успех“, заяви генерал Сирски в „Телеграм“ в първата си публична изява като главнокомандващ.

Сирски беше назначен вчера на мястото на много популярния генерал Валерий Залужний, тъй като украинският президент Володимир Зеленски прецени, че е необходима промяна след две години война и при условие че ситуацията на фронта изглежда патова.

Зеленски веднага поиска от новия главнокомандващ „реалистичен боен план“ за 2024 г., в момент, когато Киев е притеснен от намаляването на западната подкрепа, причинено от вътрешни разногласия в САЩ и Европейския съюз.

Генерал-полковник Олександър Сирски, описан вчера от Зеленски като „най-опитния украински генерал“, каза: „Става въпрос за ясно и подробно планиране на действията на всички органи“, за да се даде възможност за постигане „на победа“.

Основен проблем в момента е недостигът на боеприпаси за украинската армия. При все това „бързото и рационално разпределение и доставка на всичко необходимо за бойните части е било и остава основна задача на военната логистика“, посочи Сирски.

Генералът, който досега командваше украинските Сухопътни войски, също така увери, че ограничаването на човешките загуби е негов приоритет.

„Животът и здравето на войниците винаги са били и остават основна ценност на украинската армия“, увери той.

Военни обаче твърдят, че Сирски не се грижи достатъчно за живота на подчинените си, отбелязва АФП.

Зеленски удостои бившия главнокомандващ Залужни със званието „Герой на Украйна“

Украинският президент Володимир Зеленски днес удостои бившия главнокомандващ украинските въоръжени сили Валерий Залужни със званието „Герой на Украйна“, след като популярният генерал бе заменен при най-сериозната промяна на ръководството от началото на войната досега, предаде Ройтерс, като се позова на указ, публикуван на сайта на президента.

Залужни, смятан за национален герой заради начина, по който ръководи усилията на Украйна да отблъсне пълномащабната руска инвазия, вчера бе заменен с досегашия командващ сухопътните войски Олександър Сирски.

Медведев нарече новия главнокомандващ украинските въоръжени сили „предател“

Бившият руски президент и заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев нарече родения в Русия нов главнокомандващ украинските въоръжени сили Олександър Сирски „предател“, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в пост в „Телеграм“ Медведев е обвинил Сирски, който не е служил в руската армия след разпадането на бившия Съветски съюз, че е нарушил своята клетва на офицер.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия каза в поста си в „Телеграм“, цитиран от ТАСС, че изпитва чувство на ненавист, презрение и отвращение, гледайки биографията на новия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.

Медведев заяви, че изпитва омраза към онези, „участвали в разпадането на бившия Съветски съюз (а всъщност и на Руската империя), в резултат на което една огромна държава, балансирала световния ред, изчезна, а милиони хора бяха обречени на страдания и смърт“.

Той изразява и чувство на презрение към западните държави, „които маниакално, бурно, с всички възможни средства тласнаха народите на Русия и Украйна (или по-скоро единния руски народ) към нова гражданска война“.

Медведев добави, че изпитва и чувство на „отвращение към човека, който е бил съветски руски офицер, но е станал бандеровски предател, нарушащ клетвата си и служещ на нацистите, унищожавайки своите близки“.

„Нека земята да гори под краката му!“, обобщава в поста си Медведев.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че смяната на командването на Въоръжените сили на Украйна няма да повлияе върху „специалната военна операция“ на Русия в страната, предаде Ройтерс.

„Не мислим, че това са фактори, които могат да променят хода на специалната военна операция. Тя ще продължи до постигането на целите си“, каза говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Русия заяви, че тази нощ е неутрализирала 19 украински дрона

Русия заяви днес, че тази нощ е неутрализирала 19 украински дрона в четири руски области и над Черно море, предаде Франс прес.

„Бе осуетен опит на киевския режим да извърши терористично нападение с 19 въздушни дрона срещу обекти на руска територия“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

„Системите за противовъздушна отбрана прехванаха и унищожиха дронове в Курска (2), Брянска (5), Орловска (4) и Краснодарска (2) област, както и над Черно море (6)“, уточни ведомството.

В Орловска област атаката бе насочена срещу обекти на енергийната инфраструктура, написа в комуникационното приложение „Телеграм“ губернаторът Андрей Кличков.

В Краснодарска област тази нощ избухна пожар в петролна рафинерия, се казва в изявление на местните служби за спешна помощ. Не се съобщава обаче да има връзка между пожара и атаката с дронове. АФП отбелязва, че рафинерията, в която е избухнал пожарът, е станала мишена на атака с дронове миналата година.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година, територията на Русия често става обект на удари и атаки с дронове, за които Москва твърди, че са дело на Киев.

В този контекст руската армия заяви днес, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е инспектират команден център на руските войски, сражаващи се в Украйна.

Съобщава се, че Шойгу е изслушал доклади за ситуацията на фронта и че е благодарил на войниците за техните успешни действия на повечето направления. Не се казва кога точно е била осъществена инспекцията.

Украйна свалила 10 от пуснатите от Русия тази нощ 16 дрона

Украинските военновъздушни сили съобщиха днес, че Русия е пуснала 16 дрона срещу Украйна през изминалата нощ, като 10 от тях са били унищожени от противовъздушната отбрана, предаде Ройтерс.

Според украинските власти безпилотните летателни апарати са нанесли щети на „предимно гражданска инфраструктура“ в източната част на Харков. Един човек е бил ранен.

Източник mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гешев се закани да съди Сарафов, радва се, че е пред скоби

Снимка: БГНЕС Досега търпях всякакви лъжи, защото бях главен прокурор и ме интересуваше престижът на институцията, която представлявах. Оттук нататък възнамерявам да съдя всеки лъжец, независимо дали се прави на главен прокурор или е представител на някоя розово-либерална медия. Това заявява бившият главен прокурор Иван Гешев в своя позиция, изпратена […]