София и Скопие се карат, Берлин се гневи

Блокадната политика изглежда е на мода в ЕС: след проблемите с Полша и Унгария около новия бюджет на общността, сега България блокира преговорния процес със Северна Македония. А пробив преди 2021 не се очертава.

"Не стигнахме там, където отдавна трябваше да бъдем“, заяви германският държавен министър за Европа Михаел Рот във видеоконференция с колегите си от другите страни членки на ЕС. Той изрази разочарованието си от факта, че държавите в ЕС така и не са успели да постигнат консенсус за започване на предприсъединителни преговори със Северна Македония и Албания.

България е единствената от 27-те, която блокира формалното започване на преговорите с двете балкански държави. "Това е тежък удар", заяви Рот. Канцлерката Ангела Меркел лично се застъпи за Северна Македония пред София, но усилията ѝ не се увенчаха с успех.

Резкият завой в българката позиция

Продължаващото блокиране на преговорите би се превърнало в заплаха за сигурността и стабилността в региона, каза още Рот. Още през март 2020 година всички държави членки, в това число и България, се съгласиха да започнат преговори със Северна Македония и Албания. Остана само да бъде определена конкретна дата за това.

Изненадващо през лятото България отправи искания към Северна Македония да признае, че езикът на страната е диалект на българския. Северна Македония отхвърля това искане и се позовава на правото си на самоопределение. Динамиката между двете балкански държави е трудна за проследяване, казват дипломати в Брюксел, тъй като двете страни подписаха Договор за приятелство през 2017 година.

Михаел Рот за пореден път посочи, че Северна Македония е положила големи усилия в хода на предприсъединителния процес. Дори името на държавата беше променено от Македония на Северна Македония, за да бъде уреден продължаващият десетилетия спор с Гърция. Северна Македония е кандидат за членство от 2005 година.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който също взе участие във видеоконференцията от Брюксел, призова северните македонци и албанците да не се демотивират. "Не става въпрос дали ще започнат преговори за присъединяване или не, а кога", каза Шефчович.

Михаел Рот също призова правителството в Скопие да не се обезсърчава. "Става въпрос само за една държава, която е в опозиция." Пробив ще бъде постигнат през следващата година по време на португалското председателство.

Никакъв напредък в преговорите

Наистина ли става въпрос само за една държава? Дипломати от ЕС съобщават, че Нидерландия има притеснения относно започването на преговори за присъединяване с Албания. "В момента не го казват публично, а предпочитат да се крият зад България", споделя един дипломат. През ноември Нидерландия поиска Албания да проведе още конституционни реформи, въпреки че Европейската комисия окачестви Албания и Северна Македония като "готови за членство".

До някакво развитие със страните от Западните Балкани, които вече водят преговори, не се стигна по време на германското председателство на Съвета на ЕС. Сърбия, например, не успя да отвори отново нито една от 35-те преговорни глави.

„Напредъкът в преговорите не зависи от нас, а главно от страните кандидатки“, заяви Михаел Рот. Според него, напредъкът на Сърбия в реформирането на правовата държава, свободните медии и разрешаването на регионални конфликти е незадоволителен.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нова мистериозна болест. Стотици заболели и един смъртен случай в Индия

Гърчове, амнезия, паник атаки: стотици хора в Индия са приети в болница с такива симптоми. Вече има и първа жертва на мистериозното заболяване. Какво се знае за него? Мистериозна болест стана повод за сериозно безпокойство в Индия. В южния индийски щат Андхра Прадеш стотици хора са били приети в болница […]