Случаите на африканска чума по свинете у нас са все по-малко


Случаите на африканска чума по свинете у нас са все по-малко

Снимка: Bulgaria ON AIR

Случаите на африканска чума по свинете в Европейския съюз през 2023 г. са скочили рязко. Говори се за ръст от пет пъти. Секторът у нас беше силно ударен в последните години. Хиляди животни бяха загробени, а немалко хора загубиха бизнесите си.

„Най-трагичните години за свиневъдството в България, във връзка с африканската чума, бяха 2019-2020 година. Тогава около 25% от поголовието се налагаше да бъде унищожено преди появата на вируса“, заяви изпълнителният директор на асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов в студиото на предаването „Директно“

Той поясни, че въпреки това държавата е успяла да изплати всички компенсации, които се е наложило да бъдат направени. По негови думи почти няма производители, които не са успели да се възстановят след тежките години.

Гостът отбеляза положителната тенденция в България, при която случаите на африканска чума по домашните свине са все по-малко.

„През миналата година при домашните свине имаше само два случая. В България се наблюдава затишие при тези животни, а в дивата природа продължава да има немалко случаи. Наблюдението продължава, биосигурността в промишления сектор също продължава. Ако говорим за Европа – през миналата година около 2000 случая има в 14 страни членки на Европейския съюз при домашни свине. Ако включим и Балканите, които не са част от ЕС, там са още 2000. Наблюдава се на Балканите един немалък бум на това заболяване“, разясни Михайлов.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

На седем планети-сираци има потенциална форма на живот

Снимка: AFP News Agency, X “Евклид”, европейският космически телескоп, е открил седем нови планети-сираци, които се движат в Космоса. Около тях няма звезди и за разлика от нашата планета, на тези няма ден-нощ, сменящи се сезони или години, предаде АФП. Според учените обаче, на някои от тях може да има […]