Скандал с паметника на Стефан Данаилов, общината не дава пред Народния

sliven24

Скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов ще вае паметника на легендарния български актьор Стефан Данаилов. Монументът ще струва 100 000 лева, като по проект в него са вложени много скъпи и качествени материали – метал и камък. Това разкри пред „Телеграф“ актрисата Ирен Кривошиева, майка на сина му.

Тя се е нагърбила не само със събирането на средствата, но и с това да осигури най-подходящото място за паметника на любимеца на поколения българи.

„Столична община не разрешава да поставим паметника в градинката на Народния театър. Казват, че трябвало да бъде до хотел „Хемус“ (в кв. „Лозенец“), където Стефан е живял. Само че той през целия си живот е работил в Народния, а мястоито е в близост още до Военния театър и парламента“, мотивира се Кривошиева.

Тя информира още, че проектът на Вежди Рашидов е одобрен от комисията по култура и образование към Столична община, но за мястото оттам има вече два отказа.

„Само за мястото не можем да се разберем. Инатят се, казват, че пред Народния театър вече е имало много паметници – на Григор Вачков и на други артисти.

Сега, като се замисля, минаха пет години. Аз вече и не натискам, на принципа съм, когато Господ реши, ще се случи. За жалост тук в България страстите са много низши. Някой, който се е докопал да властта, извършва всичко в своя полза, после идва друг и той продължава същото“, ядосва се Ирен Кривошиева.

На въпрос да не би да има политически мотив в отказите за паметника, тъй като Данаилов освен гениален артист бе знаме на социалистите и комунистите у нас, тя отговори:

„Според мен мотивът не е политически, още повече че той си беше последователен и винаги е бил само в една партия. Просто истината е, че хората, като нямат полза от някого, бързо го забравят и зачеркват. Отделно той си имаше много силен дух, което не се харесваше. Накрая в последните му години им казваше на всички всичко в очите“.

Ирен Кривошиева каза още, че е започнала акцията за паметника на Ламбо малко след кочината му през 2019 година. Тогава 250 човека са се подписали под инициативата, но до момента малцина са дали пари. Дарителската сметка е към „Сцена на кръстопът“ – международния театрален фестивал в Пловдив, който приживе Данаилов основава.

„Ще направим една акция сега за набиране на средства, надяваме се държавата да помогне, както го е правила винаги. В момента съм пратила документите на вицепрезидента Илияна Йотова. А място има, то е в близост до улица „Съборна“ – до будката за сладолед има една празна полянка за паметника на Ламбо“, описа Ирен, която е майка на единственото дете на великия актьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Влогър плаща по 300 000 евро на тримата, които влязоха на терена и спряха мача

По 300 000 евро трябва да получат тримата, които нахлуха още в началото на финала на Шампионската лига и спряха мача. Това им е обещал скандалният беларуски влогър Мелстрой, пише 24 часа. Андрей Бурим-Мелстрой е роден в Беларус, но от години живее и работи в Москва. Той обеща премията от […]