Синдикати на протест: Свободните работни места в БДЖ са 1300

Синдикатът на железничарите отново е в протестна готовност. За пореден път алармират, че има сериозни проблеми при параметрите в Колективния трудов договор.

„Нашата работа сме я свършили. Направили сме проекта за Колективния трудов договор, внесли сме го в законния срок, преговаряме вече месец и половина. Работодателят трябваше да направи анализи какви са причините за намаляване на персонала. Ние направихме анализите. Те даже не искат да ги прочетат. Пределно ясно ни е, че проблемите не могат да се решат от днес за утре, не може да се намерят такива пари. Помолихме Георги Гвоздейков да се направи проверката, да бъде обективен и да каже каква е истината, и да се вземат съответните решения. Свободните работни места станаха 1300“, заяви председателят на Синдиката на железничарите Петър Бунев в предаването „България сутрин“.

Той съобщи, че е получил сигнал за човек, който е назначен през януари за директор, но без да има необходимата специалност и образование.

„Без да е учил го правят директор. Това не се случваше, израстваха кадри от компанията, които се доказваха. Обръщам се към министъра да провери този случай – какво е работил, какво е учил. Работим по 20 години, за да можем да тръгнем на някъде и в този момент идва един парашутист – затова напускат хората“, каза Бунев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че работата в жп транспорта изисква човекът да е психично здрав – правят се психотестове периодично. Служителите минават и на изпити през 3-5 години, свързани с правилниците, по които работят.

„Когато започнах работа, имаше постоянно механици, които поддържаха. Сега няколко хора отговарят за един участък. Дали са им кола. През нощта почти нямаме хора“, добави той.

Според него Колективният трудов договор няма да доведе до спиране на влакове и добави, че когато липсват кадри, се налага да се работи извънредно, а извънредният труд е опасен в железниците.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици

Новини от източника 61.23 ms. / 1.2 MB Източник new.sliven.net / Уведомете за фалшива новина