Силяновска след срещата с Папата: С Радев ще се срещнем в удобен момент

sliven24

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновка ръководи държавно-църковна делегация в Рим и Ватикана. Силяновска коментира, че докато делегациите на България и РСМ са във Ватикана, не се предвижда среща между нея и Румен Радев.

„И двете делегации имат своя програма, но казахме, че ще я реализираме час по-скоро, в първия удобен момент. Готовността остава и остава да се видим“, казва Силяновска в отговор на журналистически въпрос в репортаж на ТВ 21 веднага след аудиенцията при папа Франциск.

След аудиенцията си при папа Франциск, Силяновска добави, че споделят “общо мнение за текущи проблеми за подкрепата на Ватикана по пътя ни към ЕС, за подкрепата на Ватикана към Западните Балкани”.

„Казахме, че успехите са очевидни. Ние сме пример за религиозен диалог, той ще продължи, Ватикана вярва в нашата сила“, казва Силяновска, цитирана от ТВ 21.

По време на аудиенция с главата на Римокатолическата църква Силяновска е изразила увереност, че по време на нейния мандат страната „ще се стреми още по-интензивно към задълбочаване на цялостните отношения със Светия престол с цел укрепване на партньорството и подхранване на взаимно уважение, основано на общи исторически, културни и религиозни традиции”, предаде БТА.

Била е разгледана възможността за развитие на институционалното сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, обменени са били мнения за „актуалните предизвикателства пред католическата общност“ в страната, а Силяновска е подарила на папа Франциск „голяма дърворезба с мотив на птицата феникс, която е символ на вечността“.

По време на визитата си президентът на РСМ е провела среща и с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролин. На срещата е била  изразена „готовност за продължаване на конструктивното сътрудничество в духа на взаимното разбирателство и общите ценности“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бързи начини за стрeчинг срещу схванати мускули

Снимка: iStock Когато сте уморени в края на деня, отделянето на време, за да се съсредоточите върху гъвкавостта, може да ви се стори доста трудна задача. Но разтягането, особено статичното, което включва задържане на поза за определен период от време, може да ви помогне да се отпуснете преди лягане. Опитайте […]