Сигнал към ФАКТИ – отиде ли в общински фонд половината от сума, събрана за благотворителност от ученици в Ловеч

Община Ловеч безвъзмездно ли предостави терен за концерта на езиковата гимназия в Ловеч? Учениците самоинициативно ли са взели решение за разделяне на събраните средства за определена кауза на две, едната от които общинска? Имало ли е телефонен разговор между общински съветник и бащата на дамата, която трябвало да получи цялата сума?

Тези и още въпроси си задават жителите на град Ловеч.

Казусът започва с концерт, който учениците от Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч организират. Концертът се провежда на 22 октомври и е благотворителен. Приходите от него е обявено, че ще бъдат за Десислава Иванова, която е майка на възпитаничка на гимназията и има нужда от втора операция заради парапареза на долните крайници. Самата Десислава казва, че за операцията в турска болница са необходими около 20 хиляди евро – сума, която семейството няма възможност да покрие.

Билетът за концерта на учениците е обявен като 5 лева за възрастни и 2 лева за ученици. Определен период преди концертът да се проведе учениците продават тениски с цена 10 лева, за да съберат допълнителна сума.

Езиковата гимназия в Ловеч не за първи път провежда такъв концерт. Фестивалът, който учениците от 11. клас организират всъщност е многогодишна традиция и обикновено се провежда в края на учебната година, като изпращане на самите ученици към 12. клас. Това е изначалната идея на феста, но през годините и друг път той е бил обвързан с благотворителни инициативи. Досега концертът винаги се е провеждал в самата сграда на училището и в края на учебната година – през май. Тази година обаче фестивалът се провежда през октомври. За първи път и мястото на провеждането му не е сградата на професионалната гимназия, а двора на бившата казарма в Ловеч, който е общинска собственост.

Концертът на 22 октомври преминава под надслов „Да помогнем на Деси да проходи“, а събраната сума от него е 4500 лева. Оказва се, че почти половината от сумата обаче ще отиде в общински фонд за новородени деца. Община Ловеч сама публикува тази информация на сайта си и посочва, че 2500 лева ще отидат за помощ на Деси, а 2000 лева ще бъдат използвани, за да може общината да „зарадва“ 10 новородени деца.

Публикацията е от 29 октомври и може да бъде видяна тук. Във Facebook страницата на Община Ловеч обаче, където откриваме почти идентична информация става дума за помощ към 20 новородени деца.

След справка на сайта на Общината Ловеч не открихме информация за фонд, който да носи това име – „Общинския фонд за подпомагане на новородените деца“, както е посочено в публикациите. Можем само да предположим, че сумата от 2000 лева е била предназначена за Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Ловеч.

Според Петя Атанасова, която е възпитаничка на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч цялата кампания на фестивала преминала под призива за дарение към втората операция и рехабилитацията, която ще последва за Десислава Иванова. „Всички анонси, плакати, публикации гласяха, че ще отидат за една кауза, а всъщност се случи така, че да отидат за две. Това решение е на организаторите, но това решение се взима, след като се събират средствата и реално хората вече са си дали парите. Много граждани се включиха, тъй като семейството на Деси го познават много хора. Те са изключително добри и скромни хора и много хора искаха да им помогнат. Случи се така, че това събитие имаше голям отзвук“, каза тя пред ФАКТИ.

„Аз също се включих в инициативата. Мислех, че парите ми ще отидат за едно, но те отиват за друго и това се обявява след самия концерт, след самото събиране на средства. Кампанията е започнала две-три седмици преди концерта – продажба на билети, продажба на тениски, имаше благотворителен базар. Аз не успях да присъствам на концерта, тъй като не бях в града, но направихме анкета в групата „Забелязано в Ловеч“, за да могат хората, присъствали на концерта да кажат дали на него е било обявено нещо за даренията. Заключението, до което стигнахме е, че хората са разбрали как ще бъдат разпределени парите след самото събиране на средствата, след концерта“, допълни Петя.

„Няма лошо да се събират средства за две каузи едновременно, но това трябва да бъде обявено предварително. Организаторите трябва да са наясно с това, че когато събират пари за някаква благотворителна кауза, целта на средствата трябва да е абсолютно ясна и да не подлежи на промени в последствие“, каза още тя.

Сигналът към ФАКТИ по този случай идва от Аня Ганева, която също от възпитаник на езиковата гимназия в Ловеч и е завършила преди няколко години. „Като бивш възпитаник на прекрасната Езикова, искам да изразя изключителната си обида и разочарование от създалата се ситуация. В Езиковата открай време се организират благотворителни инициативи с различни цели, които винаги са били напълно безкористни и организирани с любов и доброта от всеки випуск. Крайно неприятно ми е да разбера, че една толкова хубава инициатива сега бива потъпкана от нечии чужди интереси, които нямат нищо общо нито с Езиковата, нито с хората в нея, камо ли с Деси, за която бе организиран концертът.

Не знам какъв трябва да си, за да се подиграеш така лекомислено с труда на учениците, на гимназията и със здравето на Деси. Ситуацията показва как Общината е отдала "безвъзмездно" терена на казармата с цел организиране на концерта. Никой не е в сила да разколебае моята гледна точка и да ме накара да повярвам, че на някого от това прекрасно училище са му дошли сили свише в последния момент да сменя благотворителната инициатива, не мисля и че който и да е разумен и интелигентен човек ще повярва в това. Всеки може да вади изводи лично за себе си, но истината е една в този случай“, каза тя пред ФАКТИ.

Възниква въпросът до каква степен теренът на бившата казарма е бил предоставен безвъзмездно на учениците, за да проведат своя фестивал и как учениците са организирали цялото събитие, провели са цялата му кампания под призива „Да помогнем на Деси да проходи“, а след това са решили половината от сумата, събрана за Деси да отиде в общинския фонд.

За да зададем тези въпроси, от ФАКТИ се опитахме да се свържем с кмета Ловеч Корнелия Маринова. Вчера представител на нейния офис ни каза, че г-жа Маринова отсъства за деня, а по-късно стана ясно, че кметицата е болна от COVID-19. Днес опитахме неуспешно да се свържем с офиса ѝ отново. Опитахме да стигнем до отдела, който отговаря за въпросния фонд, бяхме прехвърляни от човек на човек, а усещането от отделните разговори беше, че не е съвсем ясно кой се грижи за фонда. Неуспешен беше опитът ни да се свържем и със заместник-кмета на Община Ловеч по образование, култура, туризъм, здравеопазване и социални дейности Венцислав Христов.

От пиар отдела на Община Ловеч вчера казаха за ФАКТИ, че идеята за дарението към този фонд била на самите ученици и била дадена по време на сесия с представители на общината. „Те се явиха и те пожелаха“, каза експертът към Община Ловеч. Той посочи още, че дарението в крайна сметка не е финализирано, защото документите за извършването му трябвало да бъдат подписани от организаторите на концерта в петък – 30 октомври, но това не се случило. На въпроса защо, при положение, че инициативата за дарението е била на учениците, те не са подписали документът за дарението, отговорът беше, че учениците са разпуснати, имайки предвид, че петък – 30 октомври, беше неучебен ден. „Това, което знам от г-жа Маринова (бел.: кметицата на Ловеч) е, че парите са върнати в гимназията“, каза експертът по връзки с обществеността на общината.

Междувременно слуховете, които се носят из Ловеч са, че общински съветник от града се е свързал с бащата на Деси, за да попита каква сума е необходима на семейството, защото има и втора инициатива. Ще се въздържим от посочване на име, тъй като става дума за недокументирана информация, но слуховете са, че обаждането дошло от общински съветник от БСП с два предишни мандата – 2011-2015 година и 2015- 2019 година, който е общински съветник и в настоящия Общински Съвет на Община Ловеч за периода 2019-2023 година и е член на комисията по социална дейност, демографска политика и здравеопазване.

Опитахме се да се свържем и със самите ученици, организирали концерта, за да по попитаме действително ли решението е било изцяло тяхно и било ли напълно самоинициирано. Пробвахме да установим контакт и с директора на училището. И тези опити бяха неуспешни.

„Винаги ще нося в сърцето си любими спомени от концертите в Езиковата, които създавахме с толкова любов. За моите съученици не се тревожа, те са добри хора, които никога няма да злоупотребят с доверието и добротата на другите. Искрено се надявам тази откровена злоупотреба да бъде поправена и никой да не опетни името на моето училище и всички организатори на концерта от него“, каза още Аня, която сигнализира този случай.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Между 10 и 16 млн. лв. струва километър нова магистрала, построена от държавната фирма

Държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД има 7 действащи договора с Агенция „Пътна инфраструктура“, които са сключени след проведени процедури за възлагане на обществени поръчки или на основание чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки. Сред тях са договорите за доизграждане на автомагистрала „Хемус“ и модернизация на участъка […]