Руската църква в София: с пагони под расото

Кой ще се осмели да отвори законно Руската църква в София, заключена от руски служители по същия безцеремонен начин, по който Русия едностранно спря доставките на газ преди 17 месеца. Така миряните, които редовно се черкуват в храма Свети Николай Мирликийски, са отвън със запалени свещи, пеейки молитви и акатисти пред затворените врати.

А редом с тях кресливи представители на проруски формации като Възраждане, Атака или МИР се самопредставят като ревностни православни християни, настоявайки да се върнат експулсираните от ДАНС заради шпионаж беларуски свещеници, начело с представителя на с представителя на Руската православна църква в София архимандрит Васиан.

Новият скандал се разви в няколко измерения и няма изгледи да стихне, поне докато вратите на храма в центъра на столицата не отворят отново. На преден план излезе работата на българските служби, задействали се след като Северна Македония изгони руски дипломати и обяви за персона нон грата духовника Васиан. Споровете са също около статута на Руската църква, мястото на български свещенослужители в нея и поредното проекторешение на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Защо толкова късно бе забелязана дейността на Змеев в България?

Архимандрит Васиан е в България от 2018 година – по това време управляваше третото правителство на Бойко Борисов до май 2021 г., а после се смениха още четирима министър-председатели. Всички те по закон получават и четат докладите на ДАНС. Тоест, пет години българското контраразузнаване не е прихванало управителя на руското подворие в София Змеев като заплаха за националната сигурност. Или пък е отбелязало, но не е имало политическа реакция – въпрос за парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност.

Но онова, което не са успели да разберат българските служби за петилетка, са схванали македонските за последната една година, в която Змеев ежемесечно е пътувал до Скопие. Помогнали са и партньорските служби, ще рече евроатлантически, (които също така са съюзници и на българските).

Според медии в Северна Македония Змеев координира цялата политика на МПЦ-ОА (Македонската православна църква – Охридска архиепископия) по отношение на нейната църковна дипломация, което довело до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалия на МПЦ-ОА.

Няколко дни след решението на Скопие ДАНС експулсира от България тримата духовници заради данни за действия, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Русия за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в България в полза на руските геополитически интереси. И Васиан заключва храма на тръгване, според признанията му пред руски медии.

Кой ще служи в Руската църква

Има ли значение чий е храмът, след като миряните знаят пътя до него и не съществуват пречки да се намерят свещеници за богослуженията. Според Русенския митрополит Наум Руската църква е собственост на Българската православна църква (БПЦ) и е „абсурдно“, че българските свещеници по неясни за БПЦ причини са били последователно отстранени от храма в последните години. Странно е, че БПЦ не е защитила интересите си, след като в църквата Успение Богородично на Таганка в Москва – българското подворие, единствено предстоятелят е български свещеник, останалите са руснаци.

Пред БНТ проф. Калин Янакиев коментира, че заради особената двойна юрисдикция на църковните мисии в София и Москва, Свети Николай Мирликийски може да отвори с общо съгласие на двамата патриарси – и да служат български духовници. Това може да се окаже по-трудно от прекратяване на вноса на руски суров петрол, преминало на първо четене. А и Светият синод не бърза, ще го направи на обичайното си заседание на 3 октомври.

В затворената Руска църква е и криптата с гробницата на св. Серафим Соболев Софийски чудотворец, канонизиран през 2016 г. от двете църкви – българската и руската – заради доказателства за извършени чудеса. Архиепископ Соболев е бил настоятел на „Св. Николай Мирликийски, а криптата е особено посещавана от туристи и богомолци, които оставят писма с молби за себе си и близките си. Сега това чудодейно за вярващите място също е затворено.

Къде се изпариха ония възвишени слова на руския посланик Елеонора Митрофанова от 24 май, че православието, духовността, служението на Отечеството, милосърдието, справедливостта са нравствени константи за народите ни”? В отношенията между двете държави константите са геополитическите интереси на Русия и доскоро – българският васалитет.

От чие име говори Пеевски

И ето, че депутатът от ДПС Делян Пеевски отново взе инициативата в свои ръце, при това от името на цялата “светска власт”, обещавайки, че “още в понеделник (днес, б.а.) ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма”. Не е известно от чие “ние” говори. Нито премиерът Николай Денков, нито който и да било от лидерите на управленското мнозинство ГЕРБ -ПП-ДБ е обявявал подобни промени, за каквито съобщава сайтът на ДПС, цитирайки Пеевски.

И Пеевски, също като Русенският митрополит Наум, се обръща с призив към Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в Руската църква. Решението се намира в ръцете на висшия православен клир на България. Скандалът позволи да се разгърне нова антибългарска кампания, в която този път е замесена и общата (официална) религия.

След “общата история”, “братските народи”, “славянската кръв”, сега на въоръжение е православието – и както Русия е помогнала за освобождението от османското владичество, така и Руската православна църква е помогнала на Българската да преодолее схизма от разкола. Политиците, скупчени до миряните на “Цар Освободител”, неглижират данните на службите за разузнавачите в раса – приближават избори и след МОЧА Руската църква става втората им твърдина.

Ако вражески съгледвач е заключил “Свети Николай Мирликийски”, нека я отворят духовници. Ключовете за храма не може да са в ръцете на шпиони.

Източник mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Костадинов: "Възраждане" ще е на балотаж в София

Снимка: БГНЕС Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов е убеден, че кандидатът на партията за кмет на София ще стигне до балотаж. „Настроенията в обществото са срещу тройната коалиция – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Поради тази причина отливът от избиратели от тези партии е голям“, коментира той. Според него няма значение, […]