Румен Радев определи като невъзможна победата над Русия

sliven24

Президентът Румен Радев заговори за „невъзможна“ победа на Украйна над Русия на бойното поле. Той направи това в Ямбол, където участва в откриването на фестивал на утринната гимнастика.

Думите му идват след 27 месеца непредизвикана война на Русия срещу Украйна. През това време Москва разруши цели градове и унищожи енергийната инфраструктура на голяма част от Източна Украйна. Президентът Радев от две години говори за войната, като изравнява отговорността за нея между Русия и Украйна.

„Крайно опасно е страстите между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели“, каза Радев. Той е сред единиците политици в Европа, които смятат, че усилието на международната общност трябва да бъде насочено към преговори за мир, а не към подпомагане на Украйна с оръжие.

Радев определи като неприемливо насаждането на омраза и нетърпимост към чуждия глас в европейските общества. „Неприемливо е [и] продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход“, допълни той.

Президентът беше помолен да коментира покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, което беше извършено на 15 май. Отговорът на Радев препрати журналистите към темата за войната в Украйна и общия климат на омраза. Той определи самия Фицо като политик, по който е стреляно „заради подкрепата му за мира“.

Роберт Фицо стана премиер на Словакия през октомври. Той често заема проруски позиции. Една от тях е, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият начин за прекратяване на войната. Както Радев, той критикува военната подкрепа за Украйна.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сливен отбеляза Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите

Новини от източника 201.07 ms. / 1.2 MB Източник new.sliven.net / Уведомете за фалшива новина