Решават окончателно за увеличението на извънредния труд

Народното събрание ще обсъди окончателните промени в Кодекса на труда, които предвиждат увеличение на допустимия извънреден труд от 150 до 300 часа годишно, предаде Българското национално радио.

Депутатите ще обсъдят общия законопроект на Министерския съвет и на "Обединени патриоти". В него се предвижда с колективен трудов договор да може да се уговаря по-голяма продължителност на извънредния труд, но не повече от 300 часа през една календарна година. Промяна, срещу която категорично се обявиха от БСП. Левицата дори умишлено предизвика прекъсване на последното пленарно заседание, за да осуети промяната за увеличаване на допустимите часове извънреден труд от 150 на 300 часа.

Освен увеличаване на времето за извънреден труд, се предлагат промени в сумираното изчисление на работното време, с които се намалява срокът за неговото изчисляване от шест на четири месеца. Дава се и възможност при колективно договаряне този срок да бъде увеличен на една година.

Измененията в Кодекса на труда предвиждат и намаляване на изискуемия стаж на четири месеца за ползване на годишен отпуск, в случаите на постъпване за първи път на работа. В окончателните текстове в Кодекса на труда се предлага официалният празник на 24 май да се нарича "Ден на българската писменост, просвета и култура".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Етиопските правителствени войски стреляха по конвой на ООН

Екип на ООН, който е бил на посещение в бунтовнически етиопски регион Тигре, е бил обстрелван, след като преминал през два контролни поста, без да спре. Това съобщи вчера етиопското правителството и заяви, че не се нуждае от "бавачка" за хуманитарните операции в пострадалите от война северни райони на страната, […]