Радев наложи вето върху връщането на Пленума на съдебния съвет. Какво оспорва президентът

sliven24

Президентът Румен Радев наложи вето върху решение на парламента, което връща правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор. За това съобщи пресцентърът на президентството в понеделник.

Новината идва, след като на 1 февруари депутатите окончателно „възкресиха“ пленума на ВСС, който малко преди това премахнаха. Закриването на този орган стана с промените в Конституцията, които мнозинството на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС прие през декември 2023 г.

В началото на февруари същото мнозинство предложи връщане на пленума на ВСС. Това се случи без много обяснения между първо и второ четене на поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Само месец по-рано ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС одобриха промени в Конституцията, с които измениха структурата на ВСС. В основния закон сега пише, че на мястото на съдебния съвет има два отделни органа – Висш съдебен и Висш прокурорски съвет.

Преди това ВСС имаше пленум, но с промените в Конституцията той също беше премахнат. Сега в нея пише, че двата отделни съвета провеждат и съвместни заседания, но в рамките не на пленум, а на Общо събрание. Това означава, че по Конституция няма пленум на ВСС.

На 1 февруари обаче депутатите решиха сегашният пленум все пак да продължи да съществува и да осъществява своите правомощия, докато не бъдат избрани нови състави на Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет.

По време на дебатите в парламента представителите на опозиционните партии „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ казаха, че тази промяна нарушава Конституцията и правилника на Народното събрание. Въпреки това тя беше приета.

Сега президентът Радев я връща за повторно обсъждане. Мотивът му за това гласи, че „широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време“ с приетите на 1 февруари поправки.

Със същите промени депутатите върнаха и правомощия на главния прокурор, които в новия текст на Конституцията са редуцирани. В понеделник президентът наложи вето и върху това решение.

През последните месеци се задълбочава конфликтът между президента и правителството, в което участват ПП-ДБ и ГЕРБ и което се ползва с подкрепата на ДПС.

Радев все по-често връща законопроекти за повторно обсъждане в Народното събрание и иска от Конституционния съд (КС) да обяви решения на управляващото мнозинство за противоречащи на Конституцията.

В началото на годината Радев сезира КС за промените в Конституцията, а в края на януари атакува и избора на бившата депутатка от ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания върховен съдия Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Земеделци изляха тонове мляко на пътя Русе - Велико Търново

С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния път Русе – Велико Търново край село Поликраище днес. Протестиращите изляха цистерни с тонове мляко. Пътят беше затворен в 10:00 часа и според организаторите на протеста ще остане блокиран до 14:00 часа. Ние не знаем какво споразумение ще се подписва […]