Първан Симеонов: Партиите се изгубиха още между първата и трета година на непрестанни избори

sliven24

Според мен партиите не се изгубиха между първия и третия мандат, те се изгубиха още между първата и трета година на непрестанни избори. Аз също започнах да се изгубвам, а вероятно и избирателите. Това сподели в интервю за NOVA NEWS социологът Първан Симеонов.

От негова гледна точка политиците са прекалили с посланията си от типа „другият да го няма“, но са осъзнали, че „другият няма как да го няма“.

Всичко това доведе до напрежение и появата на един порочен цикъл, от който избирателите се оттеглиха. Предлагането на нова избирателна система пък е като гасене на огън с бензин, коментира социологът.

Симеонов изрази мнение, че трудно би се реализирал планът на ГЕРБ за правителство на малцинството. Смята също така, че доверието сред гласоподавателите би могло да се върне с появата на нови лица в политиката и добави, че в момента президентът Радев е в изключително изгодна роля и времето работи за него, тъй като – по думите на Симеонов – „има търсене на политическа сила с неговия профил“.

Много трудно е някой да си върне загубеното доверие. Сещам се само за два примера – Бойко Борисов и Мая Манолова, когато стана омбудсман. Доверие в политическия процес се влива, когато дойде някой нов и донесе надежда, тогава се вдига и избирателната активност, поясни Първан Симеонов.

В края на разговора социолгът отчете, че всеки, който е пътувал у нас и в чужбина, е наясно, че България изглежда ужасно, което ни кара и „ние да се чувстваме ужасно“.

Симеонов обаче не смята за нужно да се рестартира държавата наново, най-малкото защото не сме узрели за такива генерални промени, давайки пример с провала на конституционните промени и фактът, че политиците ни не могат да се разберат за редовно правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кои са признаците, че той не става за партньор?

Снимка: Istock Когато имате нова връзка е нормално да следите за признаци, които могат да ви подскажат дали човекът е подходящ за дългосрочен партньор или не. Често обаче розовите очила и заблудите, в които избираме да вярваме вместо да видим истината каквато е ни пречат да се ориентираме правилно. Но […]