Проф. Мурджева каза кои не трябва да се ваксинират срещу COVID-19

Страничните ефекти като зачервяване на мястото на поставянето на инжекцията или краткосрочната болка се срещат и при други ваксини и не правят ваксината срещу коронавирус опасна, тя е иновативна и ефикасна. Това заяви в телевизионно интервю проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив.

Ваксината срещу коронавирус не трябва да се поставя на хора с тежки алергии и такива, които в момента прекарват остри инфекции, включително и COVID-19, заяви проф. Мурджева.

„Тя не е панацея, тя е средство за профилактика на инфекциозната болест и рискът да усложни клиничната картина е повишен“, каза тя.

„Ваксините се поставят на хора в добро здраве, това се прави и при малките деца. Тези ваксини за COVID не трябва да правят изключение от това правило“, каза Мурджева.

Що се отнася до ситуация, в която човек вече се е ваксинирал, а навлезе в остра фаза на инфекцията в по-късен етап, проф. Мурджева каза: „Това са хипотези и във фазите на изпитване на различните ваксини няма никакви данни за такива ефекти. Когато правим този избор, трябва да оценяваме съотношението полза-риск.

Ваксините са регистрирани, преминали са тестове – ползата неимоверно е по-голяма, отколкото евентуалните рискове, това е доказано. Всички останали сценарии са в рамките на хипотезите“.

Риск има също и за хората с по-обострени хронични и имунни заболявания, затова тези случаи трябва да се преценяват индивидуално с участието на личния лекар, посъветва още Мурджева.

Според нея преболедувалите коронавирус могат също да се ваксинират след петия месец, когато антителата в организма им започват да спадат.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Опасни ли са ваксините срещу коронавирус?

Могат ли ваксините срещу новия коронавирус да предизвикат рак? Съдържат ли опасни съставки? И въобще: достатъчно надеждно ли са изпробвани? Тук предлагаме отговорите на тези и други въпроси, свързани с ваксините. Първите ваксини срещу коронавируса бяха разработени рекордно бързо. Още по-бързо обаче се разпространиха съмненията и слуховете, свързани с имунизациите. […]