Проф. Ангелов: Към момента не се готвим да отворим детските градини и ясли

Ние не се готвим да отворим детските градини и ясли, имаме нужда от още информация до края на седмицата, за да се вземе окончателно решение, към момента данните не ни водят в тази посока. Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Преди два дни той заяви, че има възможност детските заведения да бъдат отворени с една седмица по-рано.

Днес обаче той и проф. Тодор Кантарджиев от Центъра за заразни и паразитни болести посочиха, че през последните дни има тенденция на намаление на новозаразените, но тя е много крехка.

Кантарджиев посочи, че преди няколко седмици София е имала над 1000 новозаболели на 100 000 души, докато през последната седмица са 657. Във Враца се забелязва плато, но има области, в които ръстът продължава.

„Толкова е крехка кривата на заболеваемостта, че е много рано да правим каквито и да е изводи за постигане на успех“, подчерта проф. Ангелов.

Към момента България продължава да е втора по смъртност в Европа, а 14-дневната ни заболеваемост е трета на Балканите.

Окончателни решения по отношение на мерките се очакват до края на седмицата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Всеки трети българин предпочита този алкохол

Всички знаем, че българите обичаме да се събираме в приятелски групи „на по бира“, макар и не в мащабите на Октоберфест, но все пак достатъчно, за да се възпроизведе „ефектът на сплотяването“. Защо обаче кесхибарената течност се възприема като толкова социално питие? Проучване, публикувано наскоро в British Medical Journal (Британското […]