Прокурорът, разпитвал Борисов и Горанов, получи наградата „Джовани Фалконе“

Прокурор, обвинен в упражняване на натиск срещу данъчни получи голямата награда за постижения в областта на правосъдието “Джовани Фалконе”. Ангел Кънев е заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура, а през последните години името му се свързва с някои от най-скандалните и ключови дела – това срещу бившия екоминистър Нено Димов и бизнесменът в изгнание Васил Божков.

Специализираната прокуратура бе удостоена с Голямата национална награда – плакет и грамота за цялостна дейност от тазгодишния конкурс на името на италианския прокурор Джовани Фалконе "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж". На церемонията по връчването на високото отличие присъства главният прокурор Иван Гешев.

“Голямата национална награда – плакет и грамота, бе присъдена на прокурор Ангел Кънев, заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура, за работата му по едни от най-сложните знакови разследвания и дела”, пишат от държавното обвинение.

Кънев е един от наблюдаващите прокурори по делата срещу Божков. Твърди се, че именно той е разпитал Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и Менда Стоянова. Според бившия хазартен бос Кънев е оказвал непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Тогава от ВСС реагираха остро на твърденията.

“С грамоти за образцово изпълнение на служебните задължения и изключително високи резултати в работата в ограничаване трафика на мигранти и на тероризма бяха наградени прокурор Евгения Щъркелова – заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура и прокурор Силвия Соколова.

Поради извънредната епидемична обстановка тази година официалната церемония по награждаването не се състоя”, посочват още от държавното обвинение.

Конкурсът се организира от Община Благоевград със съдействието на Посолството на Република Италия в София от 2009 г. насам. Целта на организаторите е да оценят приноса и стимулират работата приноса на професионалисти в сферата на правораздаването и сигурността – съдии, прокурори и служители в МВР, „които с риск за живота си защитават обществените интереси и авторитета на професията си”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В кои квартали и какви жилища се търсят

През 3-тото тримесечие на 2020 г. делът на закупените 2-стайни жилища е 40%, на тристайните – 55%, а на 4-стайните – 5%. През последните месеци тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София. "Вероятно […]