Прокуратурата проверява преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса. Оказаха се 25 – от 2004 г. до момента

sliven24

Борислав Сарафов разпореди служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов – Нотариуса, който беше показно разстрелян в София, съобщават от пресцентъра на ПРБ.

Справка в деловодната система на прокуратурата сочи, че от 2004 г. до настоящия момент са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов, по които същият е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и др.

По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийска районна прокуратура и са във връзка с извършвани от Божанов измами с недвижими имоти и други. Сред преписките има и такава, която е била обект на висок обществен интерес във връзка с журналистическо разследване, по която е постановен отказ от образуване на досъдебно производство.

По отделени материали от същата преписка в Софийска градска прокуратура през втората половина на 2023 г. е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020 г. Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, считано от 27.12.2023 г.

Във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство, постановени предимно от прокурори от СРП, както и от други прокуратури, на въззивните прокуратури се възлага преглед на всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати. Обект на проверките ще бъдат още срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите.

Поставете оценка:
2.3

Оценка 2.3 от 3 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пеевски и прокуратурата се обявиха за проверки на Нотариуса

Темата с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и десетилетното бездействие на институциите бе „качена“ на най-високо държавно ниво. Депутатът от ДПС и пръв евроатлантик Делян Пеевски се обяви за създаване на парламентарна комисия, която да разнищи случая. А главният прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на всички преписки, свързани с Божанов. От […]