Признание: Проф. Стефанов бе избран за президент на Асоциацията на европейските кооперации

Проф. Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз, беше избран за президент на Асоциацията на европейските кооперации (Cooperatives Europe) по време на годишната Генерална асамблея на организацията в Брюксел.

На форума участваха 52 кооперативни организации, представляващи 315 делегати от цяла Европа, а самата асоциация обединява 141 милиона индивидуални членове и над 5 милиона заети в 250 000 кооперации от 32 страни в Европа.

Проф. Петър Стефанов бе избран за най-високия европейски кооперативен пост в пряка оспорвана надпревара с представителите на Великобритания Вивиан Удъл и Томас Майер от Франция.

Той очерта няколко основни стратегически приоритета в работата на Асоциацията на европейските кооперации:

Активна работа с новоизбрания Европейски парламент за създаването на група „Приятели на кооперациите“ и реализиране с активното участие на националните и секторните организации на събития и проекти, които генерират по-висока видимост и утвърждават ролята на кооперациите като равностоен партньор на европейските институции. Целта е тези институции не само да чуват обединения кооперативния глас, но и да се съобразяват с него при формулирането и реализирането на европейските публични политики, които ще донесат повече ползи за членовете и кооперативния бизнес.

Кооперативен бизнес, създаващ финансово независими и устойчиви кооперации – основен стълб на социалната и солидарна икономика на Европа.

Задълбочен анализ на кооперативното законодателство и създаване на обща европейска законова рамка, която не само подкрепя и стимулира устойчивото развитие, но и осигурява на кооперативните организации необходимата защита от политическа намеса и нелоялна конкуренция.

Реално включване на младите хора в управлението на кооперативните организации и открояване на тяхната значимост за Европа чрез изграждане на европейска младежка структура, осигуряване на необходимия бюджет за нейното функциониране и статистическа система, подпомагаща реализирането на съответните политики.

Провеждане на поредица от срещи с лидерите на националните и секторни кооперативни организации, кооперативните ветерани, младите хора и представителите на научните и академичните среди на европейските университети, които изучават кооперациите и тяхното развитие. Целта е на тези срещи да бъдат споделени проблемите и добрите практики от кооперативната политика и бизнес и да бъдат очертани визията и параметрите на устойчивата кооперация в краткосрочен и дългосрочен план.

Делегатите на Генералната асамблея и Бордът на Европейската кооперативна организация изразиха пълна подкрепа за приоритетите, които бяха представени от новоизбрания президент проф. Петър Стефанов, и подчертаха своята готовност да работят активно на национално и европейско ниво за реализиране на всички събития и проекти, които ще подготвят успешно европейските кооперативни организации за отбелязването на обявената от ООН Втора Международна година на кооперациите през 2025 г.

Петър Стефанов е председател на Централния кооперативен съюз от 2003 година. В периода 1989 – 1995 г. Петър Стефанов е Директор на кооперативно предприятие за бутилиране на минерална вода “Булминвекс ГБ” ЕООД, след което в периода 1995 – 2003 г. е Заместник-председател на ЦКС, направление „Стопански дейности и акционерни участия“.

Той е Магистър по икономика в Университета за национално и световно стопанство. През 1989 г. завършва следдипломна квалификация към Висша школа за управление към Министерски съвет, квалификация „Дипломиран стопански ръководител“. През 2011г. Получава научно звание „доктор на икономическите науки“ от два реномирани университета – Руски университет на кооперациите, Москва, Русия и Университета в Йорк, САЩ.

На Международно ниво, Петър Стефанов участва в органите на управление на следните организации:

Глобален кооперативен алианс /ICA/. От 2009 г. е член на Борда на директорите, а от 2013 г. е Председател на Комисията по
управление

Световна организация на потребителните кооперации /CCW/. От 2015 г. е Президент на CCW, като в периода от 2001 до 2015 е член на Изпълнителния
комитет

Кооперативна Европа – Европейски регион на Глобалния кооперативен алианс. От 2006 до 2013 г. е Член на Борда. През 2013 г. е избран за Вицепрезидент.
На 24 май 2024 г. е избран за Президент

Европейска асоциация на потребителните кооперации (EURO COOP). От 2004 до 2012 г. е член на Борда, а през 2012 г. е избран за Вицепрезидент Кооперативен дом Европа. От 2008 г. е член на Борда на директорите

Европейски алианс за съвместна покупка на стоки (COOP EURO). От 2009 г. е член на Надзорния съвет.

През 2008 г. Петър Стефанов получава Орден на Република България „За гражданска заслуга“ – Първа степен, връчен от Президента на Република България за приноса за развитието и утвърждаването на ценностите и институциите на кооперативното движение в страната за двете десетилетия непрекъсната ръководна дейност в областта на стопанския живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Денков: Част от службите се използват за създаване на компромати

„Част от службите, включително и ДАНС, се използват за правене на компромати. Това е проблем за националната сигурност“, каза Николай Денков пред Би Ти Ви. Той каза, че записите, се използват не само за да се очерни някой в кампанията, но и за да се обсъждат те, а не това, […]