Правят нов превод на „До Чикаго и назад“

sliven24

До края на годината ще бъде направен нов, съвременен превод на пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“, който ще бъде публикуван в двуезично издание в Чикаго. Това съобщи по време на третия Парад на България генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков, предаде БТА.

„Така тази пътеводна книга на български емигрант ще бъде достъпна не само за нашата, но и за останалите общности в Америка“, каза Станков.

Според него книгата е част от културно-историческото наследство на българите в Америка, което вече е потвърдено с няколко щатски и кметски резолюции и прокламации от последната година.

Идеята на Станков е новото издание на „До Чикаго и назад“ да включва версии на български и английски език и така да бъде полезнo за семействата в Чикаго, чиито деца растат в двуезична среда, както и за политическата и дипломатическата общност, с която представителите ни се срещат в САЩ.

„Аз толкова често говоря за тази книга, защото тя доказва присъствието на българите в Америка през последните 150 години. Говоря за тази книга, но не мога да я покажа на американците, защото я няма на английски език“, обясни Станков.

Той разказа как е наддавал на търг за издание на преводната версия на „До Чикаго и назад“, където цената стигнала до 90 долара за ползвана книга. Проверка в интернет показва, че в антикварни сайтове книгата на английски струва между 100 и 200 долара.

Последният превод на „До Чикаго и назад“ е правен през 2004 година от Робърт Стърн – ентусиаст на тема България и фолклор. Учи български език в началото на 90-те години, превежда на „Мистерията на българските гласове“ по време на турнето им в САЩ и изучава нашия фолклор, традиции и обичаи, припомня изданието.

„Ние трябва да направим така, че книгата да е достъпна и на български, и на английски език в Америка, така че да остане за следващите поколения“, заяви Станков.

В Чикаго има улица, носеща името на Алеко Константинов, а паметник на писателя се намира в библиотеката на Чикагския университет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо да правите планк - 7 неподозирани ползи

Снимка: iStock На пръв поглед правенето на планк може да изглежда твърде сложно и неприятно упражнение. Някои хора дори го смятат за ненужен тормоз върху тялото, защото не осъзнават какви ползи може да възпроизведе стоенето перпендикулярно на земята, без дори да се мърдаш. Както се оказва, задържането на позиция за […]