По-лоша ли е 2020 г. от Хитлер

Авторитетното списание TIME задраска 2020 година, определяйки я като „най-лошата година някога“. Това е петият червен знак „Х“ от историческата поредица, запазен за някои от най-лошите врагове, с които човечеството се е сблъсквало в историята на списанието. За първи път той се появява върху образа не на друг, а на самия фюрер – Адолф Хитлер, в годината на неговата смърт. Седем години по-рано, през 1938, същият украсява корицата, сочен за „Човек на годината“. И за да не обвиним излишно изданието в лицемерие, все пак ще посочим, че те още в зората на Втората световна война определят Herr Wolf като „най-голямата заплашителна сила, пред която е изправен демократичният, свободолюбив свят днес“. Точно 75 години по-късно, същият този, или много по-демократичен и свободолюбив свят беше изправен пред тежкото изпитание да си стои вкъщи. Може би от свободолюбие, човекът видя концлагер в затворения мол и по-страшен от всеки друг масов убиец във вечерната емисия новини.

Определението за зло нараства прогресивно. Всяко ограничение над нашата неприкосновена егоистична същност е зло. Зло е обществото, задето задава рамки за поведение, зло е правителството, защото ни контролира, зъл е моралът, защото е фалшив социално конструиран проект, цветът на кожата и полът ни са зли, защото ни разделят и пр. За съвременния демократичен свят, може би, еднолично призът за най-голям злодей носеше Хитлер, до появата на вируса. Леко абсурдна е приликата между здравна криза и газова камера, но повишената сетивност на човека от 21 век разбърква здравия му разум, в който полюси и понятия се разминават.

На кого повече прилича коронавирусът? Вторият знак, задрасква лицето на Саддам Хюсеин през 2003 г., поводът е началото на войната в Ирак. И до днес тя остава най-отразяваният военен конфликт в медийното пространство, а ключовите думи за нея са „бомбардировки“, „масови престрелки“, „експлозии“, „вандализъм“, „грабежи“, „щети“. Повече съвпадат с описание на случилото се също през 2020 година движение в подкрепа на „черните“ животи, но би било немислимо едно, представяно за мирно и хуманно, движение да се маркира като злодей. Само ще споменем останалите два исторически хикса, това са кориците от 2006 г., когато американските сили убиха Абу Мусаб ал-Заркауи, лидера на Ал Кайда в Ирак, а най-скорошното използване на „Х“ беше през 2011 г. за убийството на Осама бин Ладен.

Кое нареди 2020 година редом до най-безспорно мерзките личности в съвременната история? Ще кажете, че е убийството, но убийство ли е, ако убиецът не е от плът и кръв и не носи правна и морална отговорност? Ще изчезне ли коронавирусът с калиев цианид (не опитвайте вкъщи!), може ли той да бъде обесен, разстрелян? Общото между холкоста, терора и ковид-19 е страхът. Причината е разградената и деформирана представа за обществен враг, благодарение на масовите медии.

Дългогодишният мир в Европа с начална дата смъртта на Адолф Хитлер, поддържан с редица договорни отношения и учредяването на международни организации, беше застрашен от конфликтите в Близкия изток. След като Западът упражни контрол там и се намести трайно политически, всяка глобална заплаха беше отстранена. И сами виждате как фокусът се измества географски, но кризата остава в домовете ни, чрез информационните емисии. Не е 2020 годината, която заслужава червен хикс, но ще си почакаме за корица на TIME със задраскана на нея корица на TIME.

Източник: jesuisjosephina.wordpress.com

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта на деня: Шоколадова торта с кафе

Потопете се в кулинарния празник на Джейми Оливър и си пригответе една лесна, бърза и изключително вкусна торта по неговата рецепта. Необходимите продукти: 200 г смлени бадеми 200 г тъмен шоколад 175 г масло 70 г захар 4 яйца (разделени на жълтъци и белтъци) 20 мл еспресо Начин на приготвяне: […]