Поздрави от Мексико: модерна дрога за Европа

Те са истински гросмайстори в техния занаят – мексикански "готвачи" на дрога настъпват към Европа и завземат нови пазарни ниши. Само в Белгия и Нидерландия напоследък са разкрити над 40 мексикански нарколаборатории.

Мексикански банди, занимаващи се с производство на метамфетамин, се опитват да се наложат в Европа. В последните години полицията в Белгия и Нидерландия проведе многобройните акции, в рамките на които бяха разбити редица лаборатории за наркотици. Разследващите предполагат, че зад тях стоят мексикански картели, които целят разширяване на влиянието и пазара си в Европа.

Все повече мексиканска дрога в Европа

60 журналисти от 18 държави, сред които от “Ди Цайт”, NDR, WDR и “Зюддойче Цайтунг”, се включиха в мащабно разследване за мексиканските картели и техните връзки в Европа. Разследването е публикувано под името "Cartel Project”.

Един от по-особените случаи е от май 2019 година в малкото градче Мурдейк в Нидерландия. Там вниманието на полицията било привлечено от шлеп, закотвен в пристанището и излъчващ странна миризма. При последвалата проверка на плавателния съд е открита професионална лаборатория за производство на метамфетамини. Трима мексиканци на борда били задържани.

Само за последните две години в Белгия и Нидерландия са открити над 40 лаборатории за метамфетамини, а 19 мексиканци –задържани. И преди в двете държави са откривани “кухни” за наркотици, но основно такива, в които местни банди произвеждат т.нар. “купонджийски наркотици” – екстази и амфетамини. Напоследък обаче зачестиха случаите на пряко участие на мексикански наркокартели. Ако те наистина искат да се утвърдят в Европа, не са изключени гангстерски войни за преразпределение на територии с други групи, занимаващи се с производство и разпространение на дрога.

Организирано настъпление на мексикански картели

"Готвачите" на наркотици от Мексико в никакъв случай не са се озовали случайно в Европа, казва Макс Даниел от нидерландската полиция: "Мексиканците не са каубои, които работят сами. Подобни неща винаги са организирани."

Изглежда, че "те търсят начини да разширят дейността си в Европа чрез създаването на връзки с местни банди", казва Яри Лиуку, който ръководи отдела за тежка и организирана престъпност в Европол. Засега няма регистрирани случаи на насилие от страна на мексиканските банди в Европа. "Но, разбира се, картелите представляват заплаха, те принадлежат към високорисковите групи от организираната престъпност."

Разследващите предполагат, че мексиканските "готвачи" на наркотици пътуват до Нидерландия и Белгия през Испания с туристически визи. Там те произвеждат големи количества метамфетамин за няколко месеца и след това отново изчезват. Очевидно са наблюдавани от Мексико и поддържат пряк контакт с тамошни престъпни групи.

Има ли посредници?

По време на съдебните дела стана ясно, че някои от мексиканците обменят опит чрез съобщения от мобилен телефон и изпращат снимки на продукцията си на номера в Мексико. Все още не е ясно дали лицата, с които контактуват, са просто посредници, или този процес се контролира пряко от картелите.

Анди Крааг, ръководител на централното разследващо звено в Нидерландия, и неговите колеги предполагат, че има независими посредници между нидерландските престъпници и мексиканските картели. "Това са брокерите от подземния свят, мексикански брокери", каза Крааг. "Тяхната задача е да се погрижат мексиканските "готвачи" да стигнат до лабораториите в Европа, производственият процес да върви гладко и се договарят за цена."

Парите отиват при брокера, който след това плаща на "готвача" и удържа комисиона. "Тези посредници също идват тук и проверяват лабораториите", казва Крааг. Пас според него, холандските групи осигуряват суровините и оборудването, след което мексиканците започват производството.

От Европа към Азия и Австралия

Досега метамфетаминът в Източна Европа се произвеждаше главно в малки лаборатории за регионалния пазар на дрога. През последните години мексиканските престъпни групи са усъвършенствали химически процеси, с които могат да произведат много големи количества висококачествен метамфетамин.

“Мексиканците са гросмайсторите”, обяснява Крааг. С тяхна подкрепа престъпниците в Нидерландия и Белгия очевидно могат да произвеждат и по-големи количества. Разследващите смятат, че голяма част от дрогата е предназначена за износ, и най-вече за Азия и Австралия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хванаха наши ало барони при спецакция в Букурещ

Четирима български граждани са били арестувани в Букурещ в четвъртък при спецоперация на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) и прокуратурата, съобщи пресслужбата на дирекцията. Четиримата са от върхушката на мафията за телефонни измами и до ареста им се е стигнало в изпълнение на Европейски заповеди за […]