Повече плодове и зеленчуци за по-добър сън

Учени от Хелзинки доказаха, че яденето на повече плодове или зеленчуци може да доведе до по-голяма продължителност на съня. Индивидуалният хронотип (време на предпочитаната активност при всеки човек) също може да има роля в избора на храна и в продължителността на съня.

СЗО препоръчва дневен прием на поне 400 грама плодове или зеленчуци. Северния съвет дори препоръчва още по-висок прием – между 500 и 800 гр. Поне половината от това количество трябва да бъде съставено от зеленчуци. Изследвания обаче показват, че възрастните в много държави не приемат препоръчания минимум. Едва 14% от финландските мъже и 22% от финландските жени консумират препоръчания минимум, предаде БТА.

Кратък сън – по-малко от 7 часа, отчитат 21%, нормална продължителност – 7 до 9 часа, има при 76,1%, и дълъг сън – над 9 часа, има при 2,9%. Повечето от участниците – 61,7%, се характеризират като смесен хронотип, докато 22,4% се определят като „сутрешен тип“.

15,9% отчитат, че са по-активни вечер, а това в повечето случаи често води до изграждане на лоши хранителни навици, включително и затлъстяване.

Смесеният хронотип отчита завишен прием на плодове и зеленчуци в сравнение с останалите две групи.

Учените са установили, че категориите продължителност на съня са свързани с намален прием на плодове и зеленчуци – спящите по-кратко ядат по-малко. В този случай хронотипът играе минимална роля.

Заключението от изследването показва, че намален прием на плодове и зеленчуци се свързва с продължителен или с кратък сън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ПП-ДБ иска ново извънредно заседание на НС

Днес събрахме подписи с искане за още едно извънредно заседание на Народното събрание за следващата седмица, тъй като имаме два казуса. Единият е свързан с, бих казал, грандиозния гаф по отношение на тази грама, която е изпратена в последния момент с искане за гласуване, което не съответства на позицията на […]