Повече зеленина и места за отдих по облагородената „алея на розите“ в Сливен

sliven24

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Алея на розите

Пешеходната зона по улица „Никола Фурнаджиев“ в Сливен вече е напълно обновена и облагородена. Община Сливен започна изпълнението на проекта в края миналата година, а неговото напълно приключване днес вече е факт. Кметът Стефан Радев посети обекта, за да провери приключилите дейности.

„Доволен съм от крайния резултат. Това е един проект, който премина през различни перипетии. Първоначално беше планирано алеята да е по-тясна, основно заради ограниченията в бюджета. Целият проект е изпълнен за около 420 хиляди лева с ДДС, а е голям обемът от работа. Идеята наистина е новаторска. Нямаме досега такъв обект“, обясни кметът и допълни, че засадената пълзяща растителност трябва да покрие голяма част от алеята, като така ще се получи зелен тунел, който да свързва Градската градина с парк „Юнак“.

„Искахме да се възстанови старата слава на тази алея в града – като „алеята на розите“, с много озеленяване, с нови места за отдих и за срещи на хората. Има водни стени като атракция и които предполагат разхлаждане през горещите месеци. Доволен съм от изпълнението, поздравления за изпълнителите. Наистина, с бюджета, който имаше този проект, ефектът е добър“, добави още Стефан Радев.

А за това, че ефектът е добър, сподели и случайно преминаващ гражданин. Нели Николова отбеляза, че мястото е станало много хубаво и е една чудесна придобивка за жителите на Сливен.

„Много хубаво стана. Много е приятно, особено вечер, когато не пече толкова силно, е разкошно. Може да седне човек на пейките. Красиво е. Това, което беше преди, не беше приветливо. А с това обновление – хубаво е за гражданите на Сливен и сме доволни“, сподели мнението си Нели Николова.

От своя страна кметът Радев отново призова направеното да се пази и да не се руши.

„Сега остава да опазим всички ние това, което имаме. Вандализмът е нещо, за което трябва да говорим, да възпитаваме и нашите деца, че нашият град е нашият дом. Трябва да го пазим така, както пазим собствените си домове“, заключи Радев.

Община Сливен започна изпълнението на пилотния проект за адаптация към изменението на климата в края на октомври 2023 година. Целта на проекта е да се облагороди околното пространство чрез изграждане на нова зелена инфраструктура. Той съчетава редица мерки за адаптация и смекчаване към климатичните промени, обособяване на зони за борба със затоплянето в градска среда и така наречения ефект на „топлинния остров“. По цялата дължина на алеята са монтирани нови пейки за отдих, изградени са водни стени, поставени са нови кошчета за отпадъци, изградена е система за капково напояване на растителността.

Източник new.sliven.net / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Министър Гвоздейков и кметът Радев ще дадат старт на ремонта на временната база на HEMS на 11 юли

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и кметът на Община Сливен Стефан Радев ще дадат старт на строителните дейности на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух (HEMS), която се намира на летище Бършен, гр. Сливен. Събитието ще се проведе на 11 юли 2024 г., от 11.00 […]