Пак се мъти скандал около машинния вот. И пак в 12 без 5

Дни преди изборите за национален и европейски парламент на 9 юни се заформи пореден скандал с внушения за опити за манипулация на резултатите и то при използването на машини за гласуване. Поводът е отказът на Столичната община да унищожи неизползваните ролки с хартия за машинно гласуване от предходните два вота – за депутати през април 2023 г. и за местна власт през октомври 2023 г.

Причината за този отказ е, че ролките с неизползвана хартия се съхраняват в едни и същи помещения с бюлетините от местните избори. А за резултатите от балотажа за кмет се води дело по искане на останалата на второ място Ваня Григорова. Именно по това дело е възможно да се стигне и до броене на бюлетините, а отварянето на помещенията без разрешението на съда може да бъде тълкувано като компрометиране на доказателствата по процеса.

Затова от Столичната община заявяват, че ще изпълнят решението за унищожаване на неизползваните ролки за машинно гласуване след становище на съда. И настояват помещенията, в които те се държат, да бъдат охранявани денонощно от МВР.

По-късно през деня съдът забрани унищожаването на материали от местния вот през есента на 2023 г. Това стана по време на заседание по делото, насрочено за петък, 7 юни.

Позицията на кмета Васил Терзиев, че ролките с хартия за машините не може да се унищожат заради делото беше използвана първо от „Има такъв народ“ (ИТН), а после от ГЕРБ за атака срещу „Продължаваме промяната-Демократична България“ и обвиненея за евентуална манипулация на резултатите през машините и хартията за тях.

От Столичната община определиха твърденията на представители на двете партии като „манипулативни“ и добавиха, че „не отговорят на действителността и създават алтернативна нейна версия“.

След скандал с удостоверяването на машините за гласуване беше отменено използването на машини на първия тур на местните избори през 2023 г.

Нареждане от ЦИК и атака от ИТН и ГЕРБ

В четвъртък Тошко Йорданов от ИТН обяви, че Столичната община е отказала да изпълни нареждане на ЦИК за унищожаване на ролките с хартия за машинно гласуване, изпратено през май до всички кметове в страната. И видя в това възможност за манипулация на резултатите в полза на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), които подкрепят Васил Терзиев.

„Създават съмнения за честността на изборите, писна ми да унищожават доверието в машинното гласуване, което въведохме ние“, каза Тошко Йорданов. Преди първия тур на местните избори през есента на 2023 г. Машинното гласуване беше отменено именно след скандала с кодовете за машините и удостоверяването им, който беше раздухан отново от ИТН.

Тошко Йорданов обяви, че сега формацията му е подала сигнал в ЦИК за отказа на Васил Терзиев да се унищожат ролките с хартия от изборите през 2023 г. В четвъртък от ЦИК съобщиха, че са взели отново решение за унищожаването на тази хартия и са го изпратили на общината.

(За да получавате директно на пощата си коментар на най-важното от деня, абонирайте се за бюлетина Денят с Mediapool.)

Новото решение било в отговор на писмо от кмета Васил Терзиев, в което се обяснява, че според закона хартията няма как да бъде унищожена без нареждане от съда, тъй като се води дело за резултатите от кметските избори.

Атаката на ИТН беше продължена от ГЕРБ. В последните дни ПП-ДБ и партията на Бойко Борисов си разменят през медиите обвинения в злоупотреби. Към това от ГЕРБ добавиха и твърдението, че „който държи ролките, той може да си разпечата и 200 хиляди бюлетини“ и че са се „подготвили да фалшифицират както кметските избори в София, така и парламентарните“.

Общината готова да изпълни нареждането, но чака разрешение от съда

Столична община има пълна готовност да изпълни указанията от писмо на ЦИК за унищожаване на неизползваните остатъци от ролки хартия за машинно гласуване. Те са част от изборните книжа от местните избори през ноември (5.11.2023г.) и се намират в защитените запечатани помещения. Очакваме съдействието на МВР и санкцията на АССГ (Административен съд София-град, който гледа делото за изборните резултати – бел. ред.), тъй като делото срещу решението на ОИК за избор на кмет на София все още не е приключило, а изборните книжа са част от доказателствата по него“, обясниха в специална позиция от общината в петък.

От там допълват, че са се обърнали към съда за становище по писмото от ЦИК с указания за влизане в помещения, където се съхраняват посочените изборни книжа. Предоставят и писмото, което е с дата 6 юни. На 7 юни, петък, е насрочено и поредното заседание по това дело. Не е ясно дали то ще е последно. Но на това заседание съдът забрани унищожаването на материали от местния вот.

От общината казват още, че е изпратено и писмо до МВР „с молба за осигуряване на денонощна охрана на запечатаните помещения, където се съхраняват изборните книжа и бюлетини от последните местни избори в София във връзка с указанията за влизане в помещенията и отстраняване на неизползваните книжа и ролки хартия за машини“. „Това е необходимо, за да се избегнат опорочаване на доказателства по висящ процес относно избора на кмет на Столичната община. Охраната следва да остане до обявяване от ЦИК на получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите“, пише още в позицията на общината. Писмото до МВР също е с дата 6 юни.

От екипа на Васил Терзиев допълват, че освен решение за унищожаване на неизползваните остатъци от хартията за машините трябва и решение на ЦИК за отваряне на запечатаните помещения с бюлетини и книжа. Такова към момента нямало.

„Без разпореждане на АССГ относно достъпа, подобно неразрешено по установения ред влизане може да се отрази негативно на нормалното протичане на висящия пред същия съд съдебен процес поради откриването на възможност за твърдения за компрометиране на доказателства по него, респективно за постановяването на законосъобразно решение“, твърдят от общината.

Източник mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дефиницията за енергийна бедност е абсолютно безполезна

Имаме дефиниция за енергийна бедност, но нямаме механизъм за нейното прилагане. Тази дефиниция е абсолютно безполезна към настоящия момент и това е факт от година и половина. Няма отговорна институция, която да я прилага. Имаме дефиниция и за енергийни кооперативи (общности) от 9 месеца, като в Гърция две години след […]