Отец Дионисий: Приятно съм изненадан от избора на Даниил за патриарх

sliven24

Духовникът от българската патриаршия отец Дионисий обяви, че участието му в организацията на церемонията по интронизацията на патриарх Даниил е по решение на Светия синод, но изобщо не трябва да изненадва хората.

„За последните 53 години само един единствен човек в тази държава е правил две патриаршерски интронизации и това съм аз“, каза отец Дионисий. Той допълни, че по инициатива на Николай Пловдивски церемонията е трябвало да бъде поета от отец Наум, но той е отказал, защото и като кандидат е нямало как да приготви този процес.

„Светият синод в края на месец май е взел решение да ми бъде възложено, тъй като предишният път при интронизацията на патриарх Неофит също бях натоварен, но с 4 месеца тогава, а сега с три седмици за подготовка на почти същата процедура. Но дори мисля, че се получи невероятна историческа приемственост, което тогава не се състоя. Жезълът на първия български патриарх в ново време – светейшият Кирил, светла му памет, да бъде взет от кивота с мощите на свети патриарх Евтимий. От Гърция духовници на вселенската патриаршия бяха донесли черепа на свети Климент Охридски. Това е от огромно значение в нашите нови отношения – междудържавни, международни, но и междуцърковни с православната църква“, заяви отец Дионисий.

„Аз не съм епархийски клирик на Софийска митрополия, аз съм клирик към Светия синод. Това нещо не се е променяло никога във времето“, обясни още той.

„Изключително съм изненадан от избора на свети Даниил за патриарх – и то приятно, знаейки състава на тройката. Предполагах, че онези обичайни в нашите среди човешки схеми, а не божествени, ще надделеят, но се оказа, че надделя такава, каквато никой не очакваше. Българският патриарх Даниил е изключително умерен, балансиран и го показа в няколко срещи, че ще бъде естествен обединител вътре в църквата“, каза отец Дионисий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нумерологична прогноза за юли СРЯДА

Снимка: Istock Какво ви очаква през месец юли според рождената ви дата (без значение от месеца, в който сте родени), вижте в месечната ни нумерологична прогноза. Родените на 1, 10, 19 и 28-о число на всеки месец През новия месец юли може да очаквате съществени промени на работното място. Важно […]