Оставиха зад решетките пияния водач, убил пътен полицай

Въззивен състав на Бургаския апелативен съд потвърди първоначалния арест на Георги К., причинил, в пияно състояние зад волана, смъртта на полицейски служител от гр. Нова Загора. Престъплението беше извършено 2 декември 2020 г. на път ІІІ-5503, в землището на с. Радево, община Нова Загора, припомнят от съда.

Шофирайки лек автомобил BMW, Георги К. е нарушил правилата за движение по пътищата като не изпълнил задължението си да контролира непрекъснато пътното превозно средство, което управлява и по непредпазливост причинил смъртта на Тодор Т. на 35 години от гр. Нова Загора. Деянието е извършено в пияно състояние. По време на съдебното заседание пред въззивната инстанция прокурорът представи резултатите за химическо определяне на концентрацията на алкохол, който установява, че в изследвана проба кръв, взета от обвиняемия се доказва наличие на етилов алкохол в концентрация 0,75 промила.

Апелативните съдии споделят извода на Окръжен съд – Сливен, направен на базата наличните по делото данни, които сочат, че е налице обосновано предположение за авторство, както и че съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, ако се намира на свобода.

Той е привлечен за престъпление, което макар и непредпазливо, е тежко по смисъла на закона. Извършеното деяние е с висока степен на обществена опасност – причиняване в пияно състояние на смърт на полицейски служител, който е изпълнявал служебните си задължения. Предвиденото наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 15 години. От приложената справка по делото от сектор „Пътна полиция ” – Сливен за допуснатите от обвиняемия нарушения по ЗДвП, е видно, че той многократно е наказван по административен ред с фишове и наказателни постановления за допуснати такива нарушения и се явява системен нарушител, които обстоятелства създават възможност за причиняване на ново ПТП от негова страна.

Според въззивния състав мярката за неотклонение „задържане под стража“ е съответна на високата степен на обществена опасност на конкретното деяние, съобразена е с данните за личността на конкретния деец и установеното му поведение на недисциплиниран водач на МПС. Тази мярка за процесуална принуда ще допринесе за изпълнение целите на закона, като наред с това ще обезпечи приключването на наказателното производство в разумен срок, се посочва в постановения съдебен акт на Апелативен съд – Бургас.

Определението не подлежи на обжалване и протестиране.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Филип Морис Интернешънъл" е с нов главен изпълнителен директор - Ячек Олчак

Филип Морис Интернешънъл Инк. (PMI) (NYSE: PM) обяви промяна в ръководството си на най-високо ниво, като процесът на приемственост е отдавна планиран и ще приключи през май 2021 г.  Настоящият главен изпълнителен директор на ФМИ, Андре Каланцопулос, е избран за изпълнителен председател на Борда, като изборът ще влезе в сила […]