Нов метод превръща бързо природния газ в твърда форма (ВИДЕО)

Учени от Националния университет на Сингапур (NUS) демонстрираха революционен метод за втвърдяване на природен газ за по-лесно и безопасно транспортиране и съхранение. Процесът отнема само 15 минути и не изисква използването на токсични материали.

Природният газ е ключов енергиен източник, но с него се работи трудно. За да се транспортира и съхранява, той трябва да бъде втечняван при много ниски температури от порядъка на -162 °C.

Новият метод на сингапурците е копиран от природата, в която при определени условия молекулите на газа могат да попаднат в клетки от водни молекули, образувайки т.нар. газови хидрати или запалим лед. Това обаче отнема милиони години.

Учените от NUS са успели да ускорят неимоверно процеса с помощта на L-триптофан – аминокиселина, която намалява времетраенето на реакцията и "улавя" повече газ, преобразувайки го в твърдо вещество с кристална структура. Сингапурците наричат постижението си истински пробив.

Готовият продукт изглежда като ледено блокче. То не е взривоопасно и е достатъчно стабилно, за да се съхранява в обикновена хладилна камера при температура -5 °C.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/2jHNY5ydv3A" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Велизар Енчев: ГЕРБ и ОП планират да са заедно на изборите

Най-после трапезен войвода №1 изплю камъчето и дълго таената истина лъсна: ГЕРБ и ОП планират да са заедно на парламентарните избори, с една партийна листа! От коалиционни патерици на ГЕРБ, МВРО-ООД и Национален Фронт за Спасението на Бойко-ЕТ ще се преустроят в гербаджийски офиси с предмет на дейност „Доживотна власт“. […]