Новият Mustang идва в Европа

Изцяло новият електрически Mustang Mach-E – първият сериен автомобил Ford, разработен от нулата да осигури чисто електрическо задвижване с нулеви емисии – пристига за клиентите в Европа в началото на 2021 г.

Опциите за батерията със стандартен и увеличен пробег елиминират притесненията относно придвижването, предлагайки до 610 км изцяло електрически пробег по WLTP 2 между зарежданията за безпроблемно притежание и спокойствие.

Иновациите при Mustang Mach-E включват и най-модерните технологии на Ford за комфорт, удобство и подпомагане на шофирането, предлагани някога. Системата от следващо поколение SYNC се учи от поведението на водача, за да прави пестящи време препоръки. 3 Phone As A Key 4 дава възможност за безключов достъп чрез разпознаване на смартфона на собственика.

Функцията Интелигентен пробег може по-точно да изчисли пробега чрез свързаност в облака. 5 В допълнение, най-новите технологии на Ford за асистирано шофиране, паркиране и избягване на инциденти 6 осигуряват напълно интуитивно, намаляващо стреса изживяване зад волана.

Всеки Mustang Mach E ще предлага режими на шофиране Whisper (Шепот), Active (Активен) и Untamed (Необуздан), които адаптират динамиката на задвижване и сетивните изживявания спрямо настроението на водача. 5-местният SUV със силует на купе ще става все по-добър с времето чрез актуализации по въздуха.

Изцяло новата платформа на Mustang Mach-E е разработена от Ford Team Edison, за да се възползва максимално от увеличаващото динамиката разпределение на масата и подаване на въртящ момент от изцяло електрически силов агрегат.

Независимо дали е във вариант 288 клетки, 68 kWh (използваем) стандартен пробег или 376 клетки, 88 kWh (използваем) увеличен пробег, литиево-йонната батерия е разположена централно между осите и под пода за нисък център на тежестта, който подпомага спортната динамика на Mustang.

Високопроизводителните батерии – тествани при екстремни температури до – 40 градуса по Целзий – са обезопасени във водонепромокаем корпус със защита с поглъщане на ударите. Усъвършенствана активна система за течно затопляне и охлаждане регулира температурата на батерията с цел оптимизирана динамика при екстремни метеорологични условия, подобрено време за зареждане и устойчиво задвижване при високи скорости.

Мощността на батерията се предава на изцяло нов задно монтиран AC мотор с маслено охлаждане за задвижване на задните колела, и допълнителен предно монтиран мотор за моделите, оборудвани със система на задвижване на всички колела. Синхронният заден мотор с постоянни магнити осигурява максимален въртящ момент за 0,5 секунди с цел изключително бързи реакции.

• Mustang Mach-E със задвижване на задните колела предоставя 269 к.с. с батерия със стандартен пробег, 294 к.с. с батерия с увеличен пробег и 430 Нм въртящ момент за ускорение от 0 до 100 км/ч от 6,1 до 6,2 секунди. • Mustang Mach-E със задвижване на всички колела предоставя 269 к.с. с батерия със стандартен пробег, 351 к.с. с батерия с увеличен пробег и 580 Нм въртящ момент за ускорение от 0 до 100 км/ч от 5,1 до 5,6 секунди. • Mustang Mach-E First Edition е стандартно оборудван със задвижване на всички колела и батерия с увеличен пробег за мощност от 351 к.с., 580 Нм въртящ момент и ускорение от 0 до 100 км/ч за 5,1 секунди. • Mustang Mach-E GT е стандартно оборудван със задвижване на всички колела и батерия с увеличен пробег за мощност от 487 к.с., 860 Нм въртящ момент и ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди.

Наличната система за задвижване на всички колела прилага въртящ момент независимо към предните и задните колела за подобрено ускорение и управление – осигурявайки типичното усещане за Mustang. Уникални настройки за амортисьорите, пружините, антиролбарите, кормилното управление и силовият агрегат са адаптирани за типичните за Европа по-тесни пътища с повече завои и по-високите ограничения за скоростта.

Клиентите на Mach-E ще получат и едногодишен безплатен достъп 5 до мрежата за бързо зареждане IONITY, която вече има изградени над 300 станции за зареждане и е на път да постигне планираните 400 до края на тази година. Ford е учредител и акционер в консорциума IONITY – предоставяйки мощни станции за зареждане по магистрали и ключови места в Европа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Управляващата коалиция в Полша в криза след приемането на евробюджета

Управляващата коалиция в Полша се сблъска с ново предизвикателство, след като правосъдният министър Збигнев Жобро разкритикува премиера Матеуш Моравецки за решението да приеме компромис за бюджета на Европейския съюз, въпреки че правителствени служители отрекоха коалицията да е заплашена от разпадане, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Лидерите на ЕС се разбраха […]