Нова мистериозна болест. Стотици заболели и един смъртен случай в Индия

Гърчове, амнезия, паник атаки: стотици хора в Индия са приети в болница с такива симптоми. Вече има и първа жертва на мистериозното заболяване. Какво се знае за него?

Мистериозна болест стана повод за сериозно безпокойство в Индия. В южния индийски щат Андхра Прадеш стотици хора са били приети в болница с оплаквания, които нямат никаква връзка с коронавируса, тъй като всички пациенти са с отрицателни тестове за COVID-19.

Повечето заболели оздравяват бързо, твърди шефът на държавната болница в засегнатия град Елуру. По думите му, в момента в болницата има над 120 пациенти с една и съща симптоматика. Повечето от тях междувременно се чувствали добре, поради което скоро щели да бъдат изписани.

Над 550 заболели от събота насам

По информация на здравните власти, от събота насам през местните болници са преминали повече от 550 пациенти със странните оплаквания, а 45-годишен мъж е починал от заболяването.

От болестта са засегнати хора от всякакви възрастови групи и социални слоеве. Пред репортер на АРД млада майка разказва, че дъщеря ѝ внезапно започнала да повръща, получила и разстройство. „Толкова се изплашихме, че решихме незабавно да я заведем в болница. Лекарите обаче нямат никаква представа какво може да е това заболяване."

Междувременно за Андхра Прадеш са заминали експерти от Националния институт по вирусология и служители на Здравната служба. Задачата им е да открият причинителя на мистериозното заболяване. Още вчера имаше предположения, че съставки на торовете може да са замърсили питейната вода.

Съмнения за отравяне с олово

От Института по прехраната в град Хайдарабад съобщиха, че вече са взети кръвни проби от 70 души, както и проби от различни храни. Лабораторните анализи ще покажат какви вода и олио са били използвани за приготвянето на храната. От института предполагат, че вероятно става дума за отравяне на питейната вода с олово и други тежки метали.

Новото масово заболяване в разгара на пандемията допълнително утежнява ситуацията в индийската здравна система. Със своите над 800 000 пациенти с COVID-19 Андхра Прадеш е един от най-тежко засегнатите индийски щати.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Абсурдно ограничение в заповед на Сачева

Абсурдно ограничение е включено в списък, издаден и утвърден със заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, забеляза "Актуално". Става въпрос за Заповед РД-06-43 от 30.11.2020 г. за утвърждаване на списък с кодовете на икономически дейности, за които са въведени временни ограничения за изпълнение на дейност с […]